Nebezpečný komár tigrovaný sa objavil v ďalšej časti Slovenska. Tentoraz na severe

Nebezpečný komár tigrovaný sa objavil v ďalšej časti Slovenska. Tentoraz na severe
Veronika Salayová

Nebezpečný komár tigrovaný sa čoraz častejšie vyskytuje už aj na Slovensku. Tentoraz ho pozorovali obyvatelia mesta na severozápade našej krajiny. Treba sa mať na pozore? 

Tento druh tigrovaného komára pochádza z ďalekej Ázie a postupne sa udomácňuje už aj v strednej Európe, kde ho pozorujú čoraz častejšie.

Biomedicínske centrum SAV ešte vo februári tohto roku potvrdilo výskyt ázijského komára tigrovaného na Slovensku, kde sa už usídlil a ďalej sa rozmnožuje.

Navyše teplé a vlhké prostredie je ideálne pre jeho rýchle usídľovanie a aktuálne sa množí v našich končinách rýchlejšie, keďže počasie im praje. Rovnako je pravdepodobné, že ho bude z roka na rok viac a tento druh komára bude o pár rokov u nás úplne bežným. 

Komár tigrovaný je už aj v Bytči

Nie je teda tajomstvo, že komár tigrovaný je už na Slovensku a môžeme ho čoraz častejšie pozorovať aj u nás. Už bol pozorovaný v Bratislave a najnovšie sa objavil na severe Slovenska v Bytči.

 

Treba sa preto pripraviť a podozrivé uštipnutie komárom netreba za žiadny okolností podceňovať. Aj na prvý pohľad nevinné uštipnutie môže byť aj smrteľné, a nie na darmo sa hovorí, že komár je najväčším zabijakom ľudí na svete

V pozore ostaňte, ak sa u vás po uštipnutí komárom objavia príznaky ako horúčka, vracanie, silná bolesť hlavy, dezorientácia, stuhnutosť, kŕče a tras. 

Treba sa mať pred ním na pozore? 

Tento nebezpečný druh komára prenáša 22 rôznych vírusov, ako sú západonílsky vírus, dengue, chikingunya, Zika alebo žltá zimnica. Slovenskí odborníci však ubezpečujú verejnosť, že na Slovenska sa zatiaľ báť nebezpečných chorôb nemusíme

Tento druh komára by nákazu prenášal tak, že by musel niekoho nakazeného pichnúť a potom pichnúť ďalšieho človeka. Tento scenár je nateraz na Slovensku veľmi málo pravdepodobný.

 

Tigrovaný komár začne na Slovensku predstavovať vážnejšie riziko až v tom prípade, keď stúpne počet ľudí, ktorí sú infikovaní vírusmi ako západonílsky vírus, dengue, chikungunya, Zika alebo pôvodca žltej zimnice.

Vtedy bude komár tigrovaný už pre nás nebezpečný. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
15 °C / 1 °C
Maximilián
Zajtra
Skoro jasno
14 °C / 2 °C
Koloman
Pondelok
Skoro jasno
13 °C / 1 °C
Boris
Utorok
Jasno
12 °C / -2 °C
Terézia
Streda
Jasno
14 °C / -3 °C
Vladimíra
Štvrtok
Polooblačno
14 °C / 1 °C
Hedviga
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd