Nebezpečný komár sa u nás opäť objavil. V Bratislave bodal za bieleho dňa

Nebezpečný komár sa u nás opäť objavil. V Bratislave bodal za bieleho dňa
Peter Minárik

V Bratislave opäť pozorovali výskyt nebezpečného komára. Ide o druh komára, ktorý prenáša nebezpečné vírusy a bodá aj za bieleho dňa. Podarilo sa ho zabiť priamo na tele počas kúpania pri Čunove.

Začiatkom roka bol v Bratislave objavený invazívny druh komára. Ide o pomerne agresívneho jedinca, ktorý lieta a bodá aj počas dňa a dokáže šíriť nebezpečné vírusy ako žltá zimnica či horúčka Dengue. Dokáže ľahko prezimovať.

Už v minulom roku sa predpokladalo, že tento druh už na Slovensku žije, no pre chýbajúci monitoring invazívnych druhov nebol oficiálne potvrdený. Tento druh komára k nám prenikol z pohraničných oblastí s Maďarskom a s Rakúskom.

Ide o komára tigrovaného. Ten sa však vo veľkom po Slovensku nešíri, keďže na rozdiel od nášho záplavového komára, ktorý dokáže doletieť 25 až 50 km od miesta vyliahnutia je dolet komára tigrovaného iba 200 až 500 metrov.

 

Komár tigrovaný sa objavil pri Čunove

Komár tigrovaný je ľahko rozpoznateľný vďaka svojim výrazným čiernym a bielym pruhom na tele a nohách. Dospelé jedince dosahujú veľkosť približne 2 až 10 milimetrov.

Pre tohto komára je typické, že nelieta len večer a v noci, ale nevadí mu ani slnečný a teplý deň. Bodá doslova aj za bieleho dňa.

Jakub ho počas opaľovania a plávania zabil priamo na svojom tele neďaleko Čunova.

Jakub L. ho počas kúpania zabil priamo na svojom tele
Jakub L. ho počas kúpania zabil priamo na svojom tele, z dôvodu prítomnosti krvi bol obrázok zámerne upravený do čierno-bielej farby

Komár je prenášač 

Komár tigrovaný (Aedes albopictus), známy aj ako ázijský tigrí komár, je invázny druh, ktorý sa stal významným verejným zdravotným problémom v mnohých častiach sveta.

 

 

Pôvodne pochádzajúci z tropických a subtropických oblastí juhovýchodnej Ázie, tento komár sa v posledných desaťročiach rozšíril do mnohých krajín vďaka svojej mimoriadnej schopnosti prispôsobiť sa rôznym prostrediam.

Tento druh je výborný prenášač vírusových ochorení, ako je napríklad západonílsky vírus. Hrozí však, že pre neho na Slovensko preniknú aj nové ochorenia, ako horúčka dengue a chikungunya.

Tieto vírusy spôsobujú lokálne prepuknutia práve v krajinách, kam sa komár tigrovaný zavliekol a rozmnožil.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
24 °C / 10 °C
Prokop
Zajtra
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Cyril
Sobota
Jasno
31 °C / 10 °C
Patrik
Nedeľa
Prehánky, búrky
31 °C / 13 °C
Oliver
Pondelok
Prehánky, búrky
32 °C / 11 °C
Ivan
Utorok
Búrky
32 °C / 15 °C
Lujza
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd