Nebezpečné CHEMIKÁLIE v kozmetike a oblečení: Dokážu preniknúť cez pokožku až do krvi?

Nebezpečné CHEMIKÁLIE v kozmetike a oblečení: Dokážu preniknúť cez pokožku až do krvi?
Ema Bazhaykin

V kozmetike aj oblečení sa nachádzajú nebezpečné chemikálie, ktoré sú nerozložiteľné. Najnovšie štúdie sa zamerali na to, či ich dokáže absorbovať aj ľudská pokožka a výsledky sú znepokojivé.

PFAS je označenie pre perluoroalkylované a polyfluoroalkylované látky, čiže skupinu tisícok človekom vyrobených chemikálií, ktoré sa dnes nachádzajú prakticky všade. Doteraz nebolo jasné, či ich ľudská pokožka dokáže absorbovať, najnovšie výskumy však prinášajú znepokojujúce výsledky.

Vedci vo výskume použili laboratórne modely ľudskej kože na to, aby zistili, či sa PFAS môžu dostať do nášho krvného obehu kontaktom s pokožkou. Odpoveď bola, nanešťastie, kladná.

Nová štúdia po prvýkrát potvrdila, že rôzne bežné „večné chemikálie“ môžu byť absorbované do nášho krvného obehu kontaktom s pokožkou. Chemikálie PFAS sú pritom syntetické chemikálie, ktoré sú odolné voči degradácii v priebehu času. Naše telo sa ich tak už nikdy nedokáže zbaviť.

Chemikálie nebezpečné pre zdravie

Od 50. rokov 20. storočia sú tieto chemikálie oslavované pre svoju odolnosť voči teplu, škvrnám, olejom, mastnote a vode. Sú bežnou súčasťou hrncov a panvíc, ako aj obalov na potraviny, nábytku, lepidiel a odevov.

 

Hrozbu, ktorú PFAS predstavujú pre naše zdravie a životné prostredie, sme si však uvedomili len nedávno. Hoci sa výskumom zatiaľ nepodarilo priamo dokázať, že tieto chemikálie spôsobujú zdravotné problémy, existuje šanca, že prispievajú k rôznym nepriaznivým stavom. 

Je všeobecne známe, že PFAS môžu vstúpiť do tela viacerými cestami. Najčastejšie je to požitím potravy alebo nápojov, ale aj vdýchnutím. Doteraz sa však predpokladalo, že nemôžu narušiť kožnú bariéru. Ako sa však ukázalo, nie je to pravda.

Nebezpečné chemikálie sa do tela môžu dostať aj cez pokožku

Najnovší výskum vznikol na základe obáv z používania nebezpečnej kozmetiky, v súvislosti s ktorou bolo PFAS nájdené v ľudskej krvi či materskom mlieku. Existujú tiež korelácie medzi koncentráciou PFAS v krvi po používaní utierok na ruky. 

Teraz výskumníci z Univerzity v Birminghame vo Veľkej Británii ponúkli doteraz najkomplexnejšie hodnotenie absorpcie PFAS do ľudskej pokožky. Potvrdzujú, že väčšina z týchto večných chemikálií môže skutočne vstúpiť do tela touto cestou.

„Schopnosť týchto chemikálií absorbovať sa cez kožu bola predtým zavrhnutá, pretože molekuly sú ionizované,“ vysvetlľuje v štúdii Dr. Oddný Ragnarsdóttir, prvá autorka štúdie.

Predpokladalo sa, že elektrický náboj, ktorý im dáva schopnosť odpudzovať vodu a škvrny, spôsobuje, že nie sú schopné prejsť cez kožnú membránu. Výskum ukazuje, že táto teória nie je vždy pravdivá a že v skutočnosti absorpcia cez pokožku môže byť významným zdrojom vystavenia týmto škodlivým chemikáliám.

 

Na výskum použili umelú kožu

Aby bolo možné bezpečne otestovať, či pokožka dokáže absorbovať tieto chemikálie bez spoliehania sa na štúdie na zvieratách, tím použil 3D modely ekvivalentné ľudskej koži. Ide o viacvrstvové laboratórne vypestované tkanivá, ktoré napodobňujú normálnu ľudskú kožu.

Potom aplikovali vzorky každého PFAS, aby zistili, aký podiel bol absorbovaný, neabsorbovaný alebo zadržaný v modeloch kože.

Zo 17 testovaných PFAS až 15 vykazovalo podstatnú dermálnu absorpciu, čo znamená najmenej 5 percent expozičnej dávky.

Je znepokojujúce, že expozičná dávka skúmaná pre PFOA (kyselinu perfluóroktánovú), najviac regulovanú PFAS, bola 13,5 percenta, pričom ďalších 38 percent aplikovanej dávky zostalo v koži. To naznačuje, že dlhšie zotrvanie v koži môže viesť k väčšiemu príjmu do krvi počas dlhšieho obdobia.

Táto štúdia nám pomáha pochopiť, aké dôležité môže byť vystavenie sa týmto chemikáliám prostredníctvom pokožky a tiež to, ktoré chemické štruktúry sa dajú najľahšie absorbovať.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
31 °C / 13 °C
Miriama
Zajtra
Dážď
29 °C / 15 °C
Martina
Utorok
Občasný dážď
24 °C / 10 °C
Oleg
Streda
Polooblačno
25 °C / 10 °C
Bystrík
Štvrtok
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Mária
Piatok
Dážď
25 °C / 11 °C
Ctibor
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd