NAŽIVO: Slováci pozorujú úžasnú polárnu žiaru. Pozrite si tie fotky

Peter Minárik

Viacerí Slováci aktuálne pozorujú výskyt polárnej žiary, ktorú prináša silná geomagnetická búrka. Hneď z niekoľkých častí Slovenska je aktuálne možné pozorovať výskyt polárnej žiary a ďalšie oblasti sa ešte len dočkajú.

Po slnečných erupciách sa k našej planéte dostáva koronálna hmota, ktorá vyvolala geomagnetickú búrku. Tá aktuálne dosahuje úroveň G3 až G4. NOAA vydala varovanie pred geomagnetickou búrkou G4 a to len druhýkrát od roku 2005.

Geomagnetická búrka, ktorá aktuálne prebieha spôsobuje problémy v bezdrôtovej komunikácii, no aj v našich zemepisných šírkach spôsobuje polárnu žiaru. Aktuálne ju pozorujú predovšetkým obyvatelia východného Slovenska.

Michalovce
Michalovce, Slavo Harmóci
Maroš Frankovič
Maroš Frankovič,
Plechotice
Plechotice, Monika Nováková
Poprad
Poprad, Estera Lukačková
Holčíkovce
Holčíkovce, Janka K
Dávid Drága
Dávid Drága, Moldava nad Bodvou
 
Ján Gajdoš
Ján Gajdoš, Kamenica nad Cirochou
Peter Illés
Peter Illés, Košice


Podmienky na pozorovanie sa začínajú v týchto chvíľach zhoršovať, avšak v skorých ranných hodinách, po 01:00 sa začne oblačnosť od západu zmenšovať.

V druhej polovici noci tak budú mať nádej na pozorovanie polárnej žiary obyvatelia západného Slovenska, kde v týchto chvíľach prší.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
17 °C / 5 °C
Valentína
Zajtra
Skoro jasno
15 °C / 1 °C
Maximilián
Nedeľa
Skoro jasno
14 °C / 2 °C
Koloman
Pondelok
Skoro jasno
13 °C / 1 °C
Boris
Utorok
Jasno
12 °C / -2 °C
Terézia
Streda
Jasno
14 °C / -3 °C
Vladimíra
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd