NAŽIVO: Hurikán prichádza a bude katastrofický. Až 3 % americkej ekonomiky sú v ohrození

Peter Minárik

Podmienky na západnom pobreží USA sa začínajú prudko zhoršovať. Hurikán sa blíži a spustoší mnohé oblasti Floridy. Hurikán výrazne poškodí aj americkú ekonomiku.

Hurikán sa už blíži k západnému pobrežiu Floridy a napriek tomu, že teraz by mal v oblasti panovať odliv, vetry hurikánu zodvihli hladinu mora až o 5 metrov. Na pobreží Floridského zálivu vyčíňajú silné búrky, ktoré vyprodukovali aj tornáda. 

Milton cez noc dopadne na floridské pobrežie Mexického zálivu ako veľký hurikán a môže sa stať jednou z najničivejších búrok, aké tam boli zaznamenané.

Najvyšší predstavitelia federálneho úradu pre mimoriadne udalostí varovali, že podmienky na Floride sa čoskoro začnú rapídne zhoršovať, a vyzvali obyvateľov, aby hurikán Milton brali vážne.

 

"Podmienky sa v najbližších hodinách rapídne zhoršia, najmä, na západnom pobreží " uviedol v stredu riaditeľ Národného centra pre hurikány Michael Brennan.

Búrka bude katastrofická

Viceprezidentka Kamala Harrisová vyzvala obyvateľov na Floride, aby dbali na varovania o evakuácii, pričom úradníci očakávajú, že búrka bude „katastrofická a smrteľná“. "Táto búrka sa nepodobá ničomu, čo sme predtým videli," povedal Harris v telefonickom rozhovore v stredu pre CNN Dana Bash.

Hurikán Milton aktuálne dosahuje intenzitu hurikánu 4. kategórie a nachádza sa zhruba 200 km od Tampy. Hurikán síce bude stále slabnúť, no nebezpečenstvo bude stúpať, keďže jeho oko sa bude rozširovať. Na pevninu by mal hurikán doraziť ako hurikán 3. kategórie.

Približne 3% americkej ekonomiky sú v ceste hurikánu

Predpokladaná devastácia hurikánu Milton na Floride by mohla mať dominový efekt na širšiu ekonomiku USA – ovplyvňovať pracovné miesta, cestovanie, výrobu, maloobchodné tržby, bývanie a ďalšie faktory.

 

Podľa Ryana Sweeta, hlavného amerického ekonóma pre Oxford Economics, sú asi 3 % amerického hrubého domáceho produktu, v priamom ohrození hurikánu Milton. Milton by mohol znížiť hodnotu amerického HDP za štvrtý štvrťrok o viac ako desatinu percentuálneho bodu, odhaduje Sweet v stredajšej správe. Aj keď to môže znieť ako malé číslo, v skutočnosti je to významné, keď hovoríme o strate zhruba 29 miliárd dolárov.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
22 °C / 7 °C
Slavomíra
Zajtra
Prehánky
17 °C / 5 °C
Valentína
Sobota
Skoro jasno
15 °C / 1 °C
Maximilián
Nedeľa
Skoro jasno
14 °C / 2 °C
Koloman
Pondelok
Skoro jasno
13 °C / 1 °C
Boris
Utorok
Jasno
12 °C / -2 °C
Terézia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd