Natáčal sa tam Hriešny tanec či Posledný Mohykán. Teraz je toto mesto zdevastované hurikánom Helen

Natáčal sa tam Hriešny tanec či Posledný Mohykán. Teraz je toto mesto zdevastované hurikánom Helen
Veronika Sádovská

Následky hurikánu Helene zdevastovali mesto Chimney Rock a jeho okolie. Natáčali sa tam filmy ako Dirty Dancing  a The Last of the Mohycans. Hurikán ho zmenil na nepoznanie.

Hurikán Helene zasiahol juhovýchod Spojených štátov vo štvrtok a priniesol so sebou nárazy vetra presahujúce 220 kilometrov za hodinu. Najväčšie škody však spôsobili sprievodné zrážky. V Severnej Karolíne boli pod vodou celé mestá a cesty sa zmenili na rieky.

Hurikán má vyše 100 obetí a mnoho ľudí je stále nezvestných, ďalší sú zranení či prišli o svoj domov.

 

Zničené dedičstvo

Jednou z najviac zasiahnutých komunít bolo historické mesto Chimney Rock a jeho okolie. Ako obyvatelia povedali miestnym médiám, záplavy poškodili takmer všetky budovy a veľká časť mesta bola jednoducho vymazaná z povrchu Zeme. Voda poškodila cesty vedúce do mesta, čo znemožnilo evakuáciu obyvateľov a dopravu pitnej vody.

"Všetko pozdĺž rieky jednoducho zmizlo," povedal pre USA Today obyvateľ Chimney Rock. „To, čo bolo kedysi mestom, je teraz rieka. Toto je mimo akýchkoľvek mojich predstáv o dôsledkoch hurikánu.“

Oblasť Chimney Rock je veľmi známa. Vzniklo tu niekoľko kultových filmových produkcií. Väčšina prvého filmu Dirty Dancing sa natáčala v susednom Lake Lure, vrátane slávnej jazernej scény. Povodne zmenili toto miesto na nepoznanie. Domy a autá unesené vodou skončili v jazere, kde kedysi cvičili tanečné pohyby postavy v podaní Patricka Swayzeho a Jennifer Grey.

Posledné scény Posledného Mohykána boli natočené v roku 1991 v prírodnom parku susediacom s Chimney Rock. Po čiastočnom opadnutí povodňových vôd orgány parku zverejnili fotografiu zobrazujúcu charakteristický skalný stĺp, ktorý bol viditeľný vo filme a zdevastovanú cestu, ktorá k nemu vedie.

 

Pohľad na zničenú krajinu je hrozný

Ako voda pomaly ustupuje, „vidíme len hromady zničených domov ľudí. Zničené budovy. Prevrátené autá,“ povedala v pondelok o hurikáne starostka Asheville, Esther Manheimerová. „Elektrické vedenie vyzerá ako špagety. Je ťažké opísať ten chaos, ako to vyzerá. Naozaj to vyzerá ako postapokalyptická scéna.“

Mnohí z tých, ktorí prežili vyčíňanie počasia, nemôžu ani začať s náročnou úlohou obnovy, pretože nemajú základné potreby, ako je čistá pitná voda, potraviny, mobilné telefóny a elektrina.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
16 °C / 3 °C
František
Zajtra
Prehánky
15 °C / 5 °C
Viera
Nedeľa
Oblačno
18 °C / 3 °C
Natália
Pondelok
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Eliška
Utorok
Skoro jasno
18 °C / 8 °C
Brigita
Streda
Skoro jasno
19 °C / 9 °C
Dionýz
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd