Našou oblasťou už postupujú silné búrky. Sprevádzajú ich aj krúpy. O pár hodín udrú na Slovensko

Dominik Cenkner

Počasie nad našou oblasťou už má v rukách výrazný studený front. Vďaka nemu už susedným Českom postupujú silné búrky, ktorých doprevádzajú aj krúpy. Búrky pritom v podvečerných hodinách udrú aj na Slovensku.

Počasie v susednom Česku je už plne pod vplyvom studeného frontu, ktorý aktuálne do pomedzia Čiech a Moravy prináša silné búrky. Na juhu Vysočiny môžu byť na základe radarových dát sprevádzané aj krúpami v priemere viac ako 3 cm.

Zaujímavý je aj pohľad na zrážky. Zrážkomerná stanica Byňov na juhu Česka udáva medzi 13. až 14. hodinou úhrn zrážok na úrovni 19,4 mm. Nad 10 mm v priebehu hodiny napršalo aj v Českom Meziřičí (15,8 mm) a Českej Skalici, Rozkoš (11,7 mm).

Výrazná je aj blesková aktivita. V priebehu dnešného dňa už u susedov udrelo viac ako 7830 bleskov.

 

Silné búrky udrú na Slovensko

Prvé búrky sa na našom území očakávajú už po 18:00 až 19:00 v oblasti Záhoria, Považia a severozápadného Slovenska.

Otázna zostáva elektrická aktivita v oblasti západného Slovenska, ktorá vplyvom zádržnej vrstvy nemusí byť výrazná. Práve situácia na západnom Slovensku sa aktuálne javí ako najkomplikovanejšia.

Línia búrok sa totiž bude naťahovať z juhozápadného smerom k severovýchodnému smeru. Búrková línia sa bude pohybovať postupne k východu, avšak búrky na tejto línii sa budú pohybovať smerom k severovýchodu. K tomu, aby sa búrka vyskytla na západe Slovenska je tak nevyhnutná inicializácia v oblasti Rakúska, ktorá sa javí ako problematická.

S najväčšou pravdepodobnosťou sa tak stane to, že večer sa v oblasti západného Slovenska očakávajú búrky len výnimočne a to také, ktoré sa tu priamo vytvoria. Studený front však postúpi aj cez západ a jeho postup bude sprevádzané silným nárazovým vetrom s rýchlosťou až okolo 60 km/h. Viac informácií nájdete v tomto článku.

 

Na záver len pripomenieme, že aktuálnu polohu búrok nájdete aj vďaka nášmu iRadar-u.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
24 °C / 12 °C
Berta
Zajtra
Oblačno
24 °C / 11 °C
Miloslav
Štvrtok
Prehánky
24 °C / 10 °C
Prokop
Piatok
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Cyril
Sobota
Jasno
31 °C / 10 °C
Patrik
Nedeľa
Prehánky, búrky
31 °C / 13 °C
Oliver
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd