Nasledujúce hodiny budú rušné. Evakuovať môžu až tisícky obyvateľov

Veronika Sádovská

Situácia naberá na obrátkach a v Česku v nasledujúcich hodinách môžu evakuovať stovky až tisícky obyvateľov a to len v jednom kraji. Dážď stále neustáva a vodné toky sa dvíhajú.

To, čo sa aktuálne deje u našich susedov nemá v posledných rokoch obdoby. Po extrémnom suchu prišli extrémne zrážky, ktoré sa lokálne pohybujú k 300 mm za posledné 4 dni. Dážď stále neustáva a vodné toky sa pomaly, ale isto začínajú vylievať.

Mimoriadne zlá situácia je v Moravskosliezskom kraji, kde síce niektoré obce už evakuovali, no ďalšie stovky až tisícky obyvateľov budú musieť evakuovať už v najbližších hodinách.

 

Pripravujú sa na rozsiahlu evakuáciu

V Moravskosliezskom kraji by mohli byť v nasledujúcich hodinách podľa odhadov úradov evakuované stovky až nižšie tisíce ľudí. Doteraz tam svoje domovy opustilo približne 160 ľudí počas 20 evakuácií.

Aktuálne tam zbierajú podklady od starostov obcí a primátorov miest a podľa nich pristúpia k evakuáciám, ktorí by v týchto chvíľach mali miestnemu hajtmanovi, Jozefovi Bělicovi, oznámiť počty ľudí aj lokality. Podobné povodne síce v týchto oblastiach už zažili, avšak ešte stále sú pred nimi dva dni intenzívneho dažďa, ktorý situáciu ešte zhorší.

 

Vyhlásili stav nebezpečenstva

K takejto rozsiahlej evakuácii môžu pristúpiť aj vďaka tomu, že dnes popoludní tam miestny hajtman vyhlásil stav nebezpečenstva. Toto opatrenie uľahčuje aj napríklad zavedenie prednostného zásobovania alebo nasadenia armády. Ďalej je možné uložiť bezodkladnú stavbu či terénne úpravy pre zmiernenie nebezpečenstva, nariadiť pracovnú povinnosť, výpomoc či poskytnutie vecného prostriedku.

V Olomouckom kraji je kritická situácia hlavne na Jesenicku, kde na niekoľkých miestach hladiny riek prekročili tretí stupeň a platí tam stav ohrozenia. V Jeseníku hasiči kvôli hrozbe záplav evakuujú dve ulice, preventívny odsun sa týka zhruba dvoch stoviek ľudí. Hladiny riek v Jeseníkoch stále stúpajú. Ďalšie evakuácie na Jesenicku budú zrejme nasledovať v popoludňajších a večerných hodinách. Priamo v Jeseníku a okolitých obciach sú pripravené evakuačné centrá.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno, búrky
24 °C / 5 °C
Eugénia
Zajtra
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Piatok
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd