Ženú sa silné búrky. Padajú krúpy ako pinpongové loptičky

Zuzana Macháčová

Tropický deň prináša silné búrky, ktoré sú sprevádzané veľkými krúpami s veľkosťou až 3 centimetrov. Na niektorých miestach hrozia aj povodne.

Aktuálne veľmi horúce počasie schladili búrky. Tie dorazili do susedného Česka. 

Búrky sú najsilnejšie na línii medzi južnými a severnými Čechami. Postupne sa však budú posúvať na Vysočinu a ďalej na východ. „Akonáhle sa začnú búrky zlievať do línií, vzrastie aj riziko intenzívnych prívalových zrážok," varovali českí meteorológovia.

Tí dodali, že na Morave podľa sondážnych meraní panujú aj vhodné podmienky na nárazy vetra a downbursty. Tu však k vývoju konvekcie dôjde až k večeru a v noci.

Krúpy a silný vietor

Búrková činnosť je podľa meteorológov lokálna. Na Prachaticku sa vytvorila veľmi silná búrka sprevádzaná krúpami, ktoré mali okolo 3 centimetrov. Avšak objavujú sa aj prívalové zrážky s úhrnmi do 30 milimetrov.

Búrky budú pokračovať až do zajtrajšieho rána, a to predovšetkým na Novohradsku. Riziko tých silnejších búroj potrvá na väčšine územia do 22.00 h.

 

Lokálne sa očakáva prívalový dážď s možným intenzívnym odtokom vody zo svahov, rýchlym rozvodnením malých tokov a suchých korýt. Hrozia aj záplavy podjazdov, pivníc a ciest.

Pri búrkach vietor lokálne zosilnie a hrozí, že môže vyvracať stromy, avšak nebezpečenstvo predstavujú aj krúpy. Práve tie zanechali na aute v Ledeniciach škody. Krúpy poškodili aj úrodu melónov a uhoriek, povedala pre iDNES.cz obyvateľka z obce Ledenice. 

Búrková činnosť sa už rozbehla aj juhozápadne od Prahy, kde registrujeme výraznú supercelárnu búrku postupujúcu k východu. V jej rámci môžeme už teraz očakávať veľké krúpy, intenzívne – v tomto prípade skôr krátkodobé zrážky a nárazy vetra.

Búrky na Slovensku

Búrky by mali zasiahnuť aj naše územie, situácia je však komplikovaná na predpoveď, keďže nad naše územie by nemal postupovať ucelený búrkový systém, ale budú sa tvoriť jednotlivé vlny búrok.

 

Prvé búrky by sa mohli objaviť už večer na západe Slovenska a budú sa tvoriť počas nočných a ranných hodín predovšetkým na západnom a severozápadnom Slovensku. Búrky tu môžu byť lokálne aj výraznejšie. Vývoj búrkovej činnosti sledujte na našom iRadare 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Zajtra
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Streda
Občasný dážď
20 °C / 10 °C
Vladislav
Štvrtok
Dážď
22 °C / 7 °C
Edita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd