Našich susedov trápi nebývalé sucho. Vysychajú jazerá a nedostatok zrážok poznačí aj úrodu

Dominik Cenkner

Nielen Slovensko, ale aj viaceré ďalšie európske krajiny, vrátane našich susedov v Maďarsku, trápi nebývalé sucho. Maďari informujú o tom, že v krajine vysychajú jazerá a horúčavy sa podpíšu aj pod úrodu.

Situácia so suchom v Maďarsku sa zhoršuje, čo už, žiaľ, ovplyvňuje čoraz viac tamojších stojatých a tečúcich vodných ekosystémov. Ešte pred dvoma mesiacmi bola priemerná hladina Balatonu okolo 120 centimetrov, teraz sa táto hodnota znížila na 91 centimetrov. Informuje portál Idokep.

Najväčšej stojatej vode u našich susedov však vysychanie nehrozí, napríklad v roku 2003 priemerná hladina jazera klesla na 23 centimetrov. To sa však nedá povedať o menších jazerách.

V jednej z najviac suchom postihnutých oblastí krajiny teraz takmer úplne zmizlo jazero Kakasszéki, ktoré sa tiahnu od sanatória Kakasszéki po jazero Gyopárosi a tiahnu sa v dĺžke asi 2 a pol kilometra. Len jedna či dve kaluže vody v koryte jazera pripomínajú, že súvislá voda by tu mala byť aspoň 50-60 centimetrov.

 

Žiaľ, spolu s vysychaním jazera uhynulo veľa rýb, plazov a obojživelníkov, pomaly miznú vtáky a odsťahovali sa tu žijúce stavovce. Jazeru by mohlo pomôcť len dlhšie daždivé obdobie, no nateraz sa neočakáva.

Sucho poznačí aj úrodu

Vysychanie vodných plôch nie je jediným dôsledkom nebývalých horúčav. Podľa maďarského ministerstva pôdohospodárstva do 26. augusta tohto roku hlásili producenti celoštátne škody spôsobené suchom na niečo viac ako 300-tisíc hektároch pôdy.

Najväčšie škody tento rok sucho spôsobilo na kukurici a slnečnici, nasledovala lucerna a sója. Je pravda, že sucho v severných a severozápadných oblastiach krajiny sa v porovnaní s minulým obdobím trochu zmiernilo, v južnej polovici Zadunajska a Veľkej nížiny sa deficit zrážok len zvýšil.

Za posledné 2 týždne najviac napršalo na území aglomerácie, miestami spadlo viac ako 30-40 mm zrážok. A to je žalostne málo.

 

Ako sme už spomenuli, situácia sa bude stále zhoršovať, suché slnečné počasie bude pokračovať aj v ďalších dňoch, výraznejšie zrážky sa neočakávajú. Maďarskí meteorológovia hovoria horúcom štarte jesene.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
17 °C / 2 °C
Jolana
Zajtra
Občasný dážď
19 °C / 4 °C
Ľudomila
Utorok
Prehánky
23 °C / 6 °C
Olympia
Streda
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Eugénia
Štvrtok
Polooblačno
24 °C / 5 °C
Konštantín
Piatok
Skoro jasno
23 °C / 7 °C
Ľuboslav
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd