NASA vypálila laserový lúč cez polovicu slnečnej sústavy. Čo si od toho sľubuje?

Dominik Cenkner

Laserový lúč vypálený zo Zeme prekonal vzdialenosť 460 miliónov kilometrov. Potom dopadol na sondu Psyche, ktorá signál zachytila. Rovnako ďaleko od Zeme leží Mars. Úspech americkej vesmírnej agentúry NASA otvára nové možnosti v komunikácii na obrovské vzdialenosti.

Približne 480 miliónov kilometrov sa dá len ťažko predstaviť, ide ale o ekvivalent trojnásobku vzdialenosti Zeme od Slnka. Celá naša planéta by sa do priamky medzi dvoma krajnými bodmi vošla asi 38 tisíckrát.

Laserový lúč z experimentu NASA kozmickú prázdnotu ale prekonal bez problémov. Informuje web ČT24.

Experiment s názvom Deep Space Optical Communications prekonal podľa NASA rekord v laserovej komunikácii. Podarilo sa mu to tento rok v lete, takže teraz mohla americká vesmírna agentúra úspešne ukončiť prvú fázu tohto projektu, ktorý začal 13. októbra 2023 vypustením sondy Psyche. Tá je po pokuse úplne v poriadku a pokračuje v ceste k svojmu hlavnému cieľu. Tým je rovnomenný asteroid bohatý na kovy, ktorý leží v hlavnom pásme asteroidov medzi Marsom a Jupiterom.

 

„Je to veľmi významný míľnik,“ je presvedčená Meera Srinivasanová, vedúca prevádzky projektu v Laboratóriu tryskového pohonu NASA, ktorá sídli v južnej Kalifornii. „Laserová komunikácia vyžaduje veľmi vysokú úroveň presnosti a pred štartom sondy Psyche sme nevedeli, aké veľké zhoršenie výkonu zaznamenáme na tých najväčších vzdialenostiach,“ doplnila.

Čo si od pokusu NASA sľubuje?

„Podarilo sa nám overiť technológie, ktoré používame na sledovanie a zameriavanie, takže môžeme konštatovať, že optická komunikácia môže byť robustným a súčasne veľmi významným spôsobom prieskumu Slnečnej sústavy,“ dodala Srinivasanová.

Experiment Deep Space Optical Communications sa skladá z letového laserového vysielača a dvoch pozemných staníc - jedna signál o výkone sedem kilowattov vysiela, druhá prijíma odrazený lúč, ktorý sa vracia po svojej milióny kilometrov dlhej ceste kozmom.

Cieľom je, aby sa laserová komunikácia mohla stať spôsobom na posielanie dát v rámci budúceho vesmírneho výskumu. Jej hlavnou výhodou je, že môže lepšie prenášať veľké množstvo dát - ich objem je podľa NASA asi stokrát vyšší ako pri rádiových frekvenciách. A to znamená, že by sa pomocou nich dali posielať vedecké informácie, fotografie aj videá vo vysokom rozlíšení. Čo sú presne veci, ktoré sú potrebné na to, aby ľudstvo mohlo lepšie preskúmať vzdialenejšie oblasti Slnečnej sústavy, prípadne osídliť Mars.

Prielom v prenosovej rýchlosti

Vedci pri experimente vyslali dáta zakódované v laserovom lúči na frekvencii blízkej infračervenému svetlu. To má vyššiu frekvenciu ako rádiové vlny, takže sa do jedného odoslaného balíčka dát zmestí oveľa viac dát. S tým, ako sa sonda vzďaľuje od Zeme, množstvo prenášaných dát klesá, napriek tomu je aj tak bezprecedentné.

Keď bola sonda Psyche od Zeme 53 miliónov kilometrov (to zodpovedá najbližšej možnej vzdialenosti medzi Marsom a Zemou), tak laser prenášal dáta maximálnou rýchlosťou 267 megabitov za sekundu. Vtedy balíček obsahoval video kocúra menom Taters.

Táto rýchlosť v podstate zodpovedá prenosu videa priamo na Zemi. Pri maximálnej vzdialenosti dosiahla NASA trvalú rýchlosť prenosu dát 6,25 megabitov za sekundu.

 

V súčasnej dobe má sonda vysielač vypnutý. Znova ho NASA zapne až na začiatku novembra - aby zistila, či prístroj môže fungovať najmenej rok.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
24 °C / 5 °C
Brigita
Zajtra
Prehánky
20 °C / 6 °C
Dionýz
Štvrtok
Polooblačno
22 °C / 7 °C
Slavomíra
Piatok
Občasný dážď
19 °C / 6 °C
Valentína
Sobota
Prehánky
15 °C / 5 °C
Maximilián
Nedeľa
Zamračené
15 °C / 2 °C
Koloman
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd