Naša planéta vydáva záhadné zvuky. Nikto nevie, odkiaľ sa berú

Ema Bazhaykin

Ľudia z mnohých kútov sveta boli po stáročia svedkami dunivých zvukov z neba, ktoré vyvolávali hrôzu a boli zdrojom mnohých povier. Teraz sa vedci snažia nájsť vysvetlenie ich pôvodu.

Milióny ľudí na celom svete boli po stovky rokov svedkami strašidelných zvukov, pripomínajúcich dunivé trúbenie z neba. 

V Delte Gangy ich volajú „barizalské pištole“, v Japonsku dostali pomenovanie „yan“, v Belgicku im zas hovorili „mistpouffers“. 

Po stáročia si pri tajomných zvukoch ľudia s hrôzou spomínali na „hlas trúby“ z biblického Zjavenia Jána, ktoré predpovedá koniec sveta. Vedci sa však teraz snažia nájsť rozumnejšie vysvetlenie.

 

Mohlo by byť zdrojom zvuku zemetrasenie?

Spomínané zvuky sa často objavujú aj v USA, kde sa im vedci začali hlbšie venovať. Hlasné zvuky sa vyskytujú obzvlášť často v blízkosti jazera Seneca v oblasti Finger Lakes v New Yorku. 

Zvuky známe ako „Seneca Guns“ sú také hlasné, že občas môžu zarachotiť oknami a dverami.

V auguste 1886 bolo tieto zvuky počuť niekoľko týždňov po zemetrasení v Charlestone, preto si ich ľudia často spájajú so zemetrasením, na čo nadviazal aj tím seizmológov.

 

Preto v roku 2020 vedci použili seizmické údaje z EarthScope Transportable Array (ESTA) a porovnali ich s dátami zvukov od roku 2013.

Tím dúfal, že bude schopný overiť hluk pomocou seizmo-akustických údajov získaných z ESTA. Nenašli však žiadne udalosti, ktoré by sa zhodovali so zemetraseniami.

Súvisia zvuky s atmosférickými javmi?

„Všeobecne povedané, veríme, že ide o atmosférický jav a teda nepochádza zo seizmickej aktivity,“ uviedol v štúdii výskumník Eli Bird. „Predpokladáme, že sa šíri skôr atmosférou než zemou,“ dodal.

Vedci, ktorí svoje zistenia prezentovali na výročnom stretnutí Americkej geofyzikálnej únie v roku 2020, sa namiesto toho zamerali na počúvanie infrazvukových údajov (nízkofrekvenčného zvuku, ktorý ľudia nepočujú).

Zachytili signály v rozsahu od 1 do 10 sekúnd spojené s hlásenými zvukmi.

„Nie sme však oveľa bližšie k vysvetleniu týchto zvukov, ani k tomu, či zachytené zvuky súvisia s dunivými zvukmi, ktoré hlásili obyvatelia Senecy,“ dodáva tím vedcov.  

Mnohé zo zvukov by mohli byť skôr tresky z lietadiel, ktoré prelomili zvukovú bariéru, než neznámy zdroj zvuku, ktorý hľadáme.

Možné vysvetlenia siahajú od búrkových vĺn cez tsunami až po geomagnetické búrky. 

Jednou sľubnou možnosťou by mohli byť bolidy v hornej atmosfére, čiže meteoroidy produkujúce sonický tresk. Vedci však zatiaľ len pracujú na získavaní viacerých dôkazov. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
24 °C / 5 °C
Brigita
Zajtra
Prehánky
20 °C / 6 °C
Dionýz
Štvrtok
Polooblačno
22 °C / 7 °C
Slavomíra
Piatok
Občasný dážď
19 °C / 6 °C
Valentína
Sobota
Prehánky
15 °C / 5 °C
Maximilián
Nedeľa
Zamračené
15 °C / 2 °C
Koloman
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd