Naprieč Slovenskom sa práve ženú veľmi silné búrky. Vyvracajú stromy a hrozia škody

Peter Minárik

Cez Slovensko aktuálne postupuje vlna veľmi silných búrok, ktoré sú sprevádzané aj silným vetrom. Najsilnejšie búrky máme aktuálne na strednom Slovensku, kde môžu páchať škody.

Už od skorých ranných hodín vyčíňajú na našom území silné búrky, ktoré začali vznikať južne od Bratislavy. Tieto búrky sa v priebehu uplynulých hodín dostali naprieč západným Slovenskom nad stredné Slovensko.

Aktuálne sa ženú silné búrky Banskobystrickým krajom a mieria do Košického kraja do oblasti Rožňavy a revúcej. Na tieto búrky si treba dať veľký pozor, keďže môžu páchať materiálne škody.

Búrka vyvracia stromy

Intenzívne prejavy mala búrka v okrese Detva, kde sa okrem výrazného lejaku vyskytoval aj silný vietor. Podľa dát fúka vietor s rýchlosťou až do 80 km/h. V oblasti sa môže vyskytovať downburst.

 
 

Downburst je meteorologický jav, pri ktorom dôjde k prudkému klesaniu chladného vzduchu z búrkového oblaku smerom k zemi. Keď tento vzduch dosiahne povrch, šíri sa do všetkých smerov a spôsobuje náhle, veľmi silné a nárazové vetry. Downbursty môžu spôsobiť rozsiahle škody, podobné tým, ktoré spôsobujú tornáda, avšak bez rotácie vetra.

Búrka vyvracala stromy v oblasti Klenovca a Ráztočného. Cesta z Klenovca je aktuálne uzavretá.

Búrka prináša do tejto oblasti aj silné úhrny zrážok. V okolí Revúcej spadlo už 20 mm zrážok. Najviac zrážok eviduje Tisovec, kde už spadlo 32 mm.

Táto silná búrka aktuálne smeruje nad Košický kraj a práve tu by mali byť búrky v nadchádzajúcich hodinách najintenzívnejšie.

Búrky dokážu spôsobiť veľké materiálne škody. Chráňte preto seba aj svoj majetok pred nástrahami počasia vďaka poisteniu. Vyplňte nezáväzný formulár a vďaka nám teraz môžete získať zľavu na existujúce aj nové poistné zmluvy.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
22 °C / 6 °C
Olympia
Zajtra
Skoro jasno, búrky
24 °C / 5 °C
Eugénia
Štvrtok
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Piatok
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd