Najväčšia sopka vo Washingtone je nečakane aktívna. Majú sa Američania báť?

Najväčšia sopka vo Washingtone je nečakane aktívna. Majú sa Američania báť?
Veronika Salayová

Americká geologická služba USGS oznámila, že washingtonská hora Mount Adams nedávno zaznamenala dosť nezvyčajnú seizmickú aktivitu. Namiesto obvyklého jedného zemetrasenia každé dva až tri roky sa v oblasti len v septembri vyskytlo spolu šesť zemetrasení.

Washingtonská sopka prekvapuje! Počas septembra sa po ňou triasla zem až 6-krát, čo je nezvyčajne veľa. Majú Američania dôvod na obavy?

Podľa vyhlásenia USGS tento nepokoj dokonca predstavuje najviac zemetrasení lokalizovaných na Mount Adams za mesiac od začiatku monitorovania v roku 1982.

Šesť septembrových zemetrasení malo magnitúdu od 0,9 do 2,0 a zachytila ​​ich seizmická stanica vzdialená približne 11 kilometrov od vrcholu Mount Adams.

 

Hrozí erupcia sopky?

Otázka, ktorá visí vo vzduchu − majú sa Američania báť? Služba USGS túto otázku zodpovedala a uviedla, že súčasná úroveň zemetrasenia nie je dôvodom na obavy.

Mount Adams je síce klasifikovaná ako „vysoko ohrozená“ sopka (ktorá berie do úvahy predchádzajúce erupcie a to, ako môže erupcia ovplyvniť obyvateľstvo), ale je tiež celkom tichá – naposledy vybuchla pred 3 800 až 7 600 rokmi.

Navyše žiadne zo zemetrasení nebolo dostatočne silné, aby tieto otrasy bolo cítiť na povrchu a ani sa nevyskytli žiadne iné typické znaky blížiacej sa erupcie.

Vulkanológovia preto verejnosť ubezpečujú, že momentálne nič nenasvedčuje tomu, že by sa sopka nejakým spôsobom odplyňovala a ani satelitné snímky neukázali žiadnu deformáciu zeme.

 

Na druhej strane, stále nie je úplne jasné, prečo došlo k nárastu zemetrasení pod sopkou za posledný kalendárny mesiac. Sopku však budú odborníci po tomto seizmickom nepokoji pozornejšie monitorovať. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
19 °C / 3 °C
Eliška
Zajtra
Jasno
24 °C / 5 °C
Brigita
Streda
Prehánky
20 °C / 6 °C
Dionýz
Štvrtok
Polooblačno
22 °C / 7 °C
Slavomíra
Piatok
Občasný dážď
19 °C / 6 °C
Valentína
Sobota
Prehánky
15 °C / 5 °C
Maximilián
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd