Najsilnejšie búrky sú na strednom Slovensku. So zrážkami padá aj saharský prach

Najsilnejšie búrky sú na strednom Slovensku. So zrážkami padá aj saharský prach
Ema Bazhaykin

V sobotu ráno sa Slovensko budí do búrlivého počasia. Búrky sú už roztrúsené po západe aj strede nášho územia. Okrem zrážok prinášajú aj saharský prach.

Búrky dnes začali na našom území úradovať už krátko po 6:00 h na juhozápade. Hneď na to sa presunuli nad stredné Slovensko do okolia Štiavnických vrchov, okresu Žiar nad Hronom, Zvolena a Banskej Bystrice, kde doposiaľ udrelo aj najviac bleskov, ale aj do okolia Skalice.

Už okolo ôsmej hodiny postupovali ďalej na severovýchod, kde bolo búrlivo v okolí Slovenskej Ľupče a Ľubietovej. Búrky postupujú na severovýchod ponad Nízke Tatry a ďalej naberajú na sile. V týchto oblastiach hrozí riziko silného vetra a krupobitia.

Búrková situácia k 9:00 h
Búrková situácia k 9:00 h, zdroj: iMeteo

Medzičasom sa tvoria búrky aj na severe v okolí Kysuckého Nového Mesta či na juhozápade v okolí Veľkého Medera. Od rána udrelo na území Slovenska už 1 295 bleskov.

 

Zrážky prinášajú aj saharský prach

Intenzívne zrážky prinášajú aj saharský prach, čím opäť nepotešíme majiteľov áut, ktorí čerstvo umyli svojich tátošov.

Vplyvom veľmi teplého tropického vzduchu od juhozápadu sa k nám dostáva aj saharský prach. Zvlnený studený front k nám tak neprinesie len zrážky a búrky, ktoré môžu napáchať škody, ale aj saharský prach, ktorý so zrážkami spadne na zem.

S upratovaním tak tento víkend môžete ešte počkať a radšej si užite relax. 

Pre celé naše územie dnes platí výstraha pred silnými búrkami. Silné búrky môžu byť sprevádzané nebezpečnými sprievodnými javmi, ktoré môžu páchať materiálne škody. Pozor si však dávajte predovšetkým na seba.

 

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Zajtra
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd