Najmenej 19 mŕtvych po katastrofálnej povodni na Balkáne

Peter Minárik

Katastrofálna povodeň si vyžiadala najmenej 19 obetí a niekoľko ďalších ľudí sa stále hľadá. Výdatný lejak v kombinácii s búrkami vyvolali ničivú povodeň, ktorá spláchla časť mesta a ľudí voda doslova odnášala.

V uplynulých dňoch sme informovali, že Európu čaká ďalšia vlna rozsiahlych povodní, ktorú prinesú prehlbujúce sa tlakové níže v oblasti Stredozemného a Jadranského mora. Už niekoľko dní v Slovinsku, v Chorvátsku a v Bosne výdatne prší, pričom lokálne spadlo už viac ako 200 mm.

očakávaná predpoveď pre Balkán
očakávaná predpoveď pre Balkán

Zhruba 70 km od známeho letoviska Makarska, pri Jadrane došlo v susednej Bosne k extrémnej povodni, ktorá bola zintenzívnená lokálnymi búrkami, ktoré vyvolali doslova katastrofu.

Katastrofálna povodeň

V bosnianskom meste Jablanica došlo ku katastrofálnej povodni a k zosuvu pôdy. Do mesta sa prehnala prívalová povodeň s obrovským množstvom hliny a kameňa, ktorá sa prehnala mestom. Ľudia doslova bojovali o svoj život a snažili sa dostať a vyvýšené podlažia.

 

Mesto Jablanica sa nachádza kúsok od mesta Mostar a zhruba 70 km od pobrežia Jadranského mora. V oblasti sa niekoľko dní vyskytoval výdatný dážď, ktorý bol naviac umocnený náveterným efektom a búrkami, ktoré viedli k náhlej prívalovej povodni.

Z blízkeho národného parku sa do údolia dostalo množstvo vody, bahna a kameniva, ktoré so sebou brali celé domy spolu s ľuďmi.

zaplavená Jablanica
zaplavená Jablanica, foto: Reuters
 

Najmenej 19 mŕtvych, no počet narastie

Ľudia opisujú, že situácia bola náhla. Táto časť patrí k moslimskej komunite a veľa veriacich sa v čase povodne nachádzali v miestnej mešite, kde začala voda prudko stúpať. Mnohí sa zachránili v minarete, no časť ľudí voda odniesla.

voda zaplavila aj miestnu mešitu
voda zaplavila aj miestnu mešitu, foto: mostarski.ba

Úrady k dnešnej polnoci informovali, že aktuálny počet mŕtvych sa vyšplhal na 19, pričom minimálne 10 ďalších ľudí je nezvestných.

Do oblasti vyslala Bosna záchranné tímy a záchranárov vyslalo aj Turecko. Oblasť vyhlásili sa oblasť postihnutú prírodnou katastrofou. Prístupové cesty do oblasti sú zablokované a voda poškodila aj hlavnú železnicu, ktorá spája mesto Mostar so Sarajevom.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
16 °C / 5 °C
Viera
Zajtra
Prehánky
15 °C / 3 °C
Natália
Pondelok
Skoro jasno
17 °C / 3 °C
Eliška
Utorok
Skoro jasno
21 °C / 4 °C
Brigita
Streda
Dážď
19 °C / 4 °C
Dionýz
Štvrtok
Polooblačno
21 °C / 4 °C
Slavomíra
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd