Najjedovatejší had v Európe uštipol dieťa v Chorvátsku. Hady sú čoraz väčší problém na Balkáne

Najjedovatejší had v Európe uštipol dieťa v Chorvátsku. Hady sú čoraz väčší problém na Balkáne
Veronika Salayová

Najjedovatejší had uštipol v Chorvátsku sedemročné dieťa. Tento prudko jedovatý druh sa stáva čoraz väčším problémom v Európe, pretože sa presúva bližšie k ľudským obydliam. 

Podľa chorvátskych médií k útoku došlo v stredu neďaleko mesta Trogir pri Splite. Vretenica rožkatá (Vipera ammodytes) poštípala sedemročné dieťa do ruky.

Chlapca okamžite previezli do nemocnice v Splite, kde mu dali sérum proti jedom. Jeho stav bol podľa médií stabilizovaný. Tieto hady sú pre svoju veľkosť, dlhé tesáky a vysokú toxicitu jedu považované za najnebezpečnejšie hady v Európe.

Hady sú v Chorvátsku veľký problém

Stávajú sa čoraz väčším problémom pre chorvátskych obyvateľov a turistov, pretože sa viac a viac dostávajú do blízkostí ľudských príbytkov.

 

V ten istý deň boli na Zadare taktiež spozorované vretenice rožkaté, ktoré zbadali deti neďaleko školy. Miestny „lovec hadov“ pre Dnevnik povedal, že plazom sa venuje už 50 rokov, no ešte nikdy ich nevidel tak blízko rušných a zastavaných miest.

Tento druh hada sa objavuje na celom Balkáne, dáva prednosť skalnatému prostrediu, no objavuje sa aj v mestách. Ide o hada s dennou aktivitou, ktorého jed je nebezpečný. 

Preferuje suché stanovištia, predovšetkým krovinaté oblasti, okraje lesov, slnečné kamenisté svahy hôr, trávnaté územia, opustené záhrady a kamenné múry.  Dorastá až do dĺžky 95 cm. 

Čo robiť, ak uvidíte hada?

Odborník Romeo Pestić vysvetlil, že s najväčšou pravdepodobnosťou had prišiel do mesta v krabiciach od ovocia alebo zeleniny prevezených do obchodov.

 


 Zdôraznil, že ak prídete do kontaktu s touto nebezpečnou vretenicou mali by ste sa čo najrýchlejšie vzdialiť a privolať pomoc. „Sami by ste sa tohto zvieraťa nikdy nemali dotýkať,“ zdôraznil.

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
19 °C / 7 °C
Václav
Zajtra
Oblačno
15 °C / 2 °C
Michal
Pondelok
Skoro jasno
16 °C / -1 °C
Jarolím
Utorok
Jasno
17 °C / -2 °C
Arnold
Streda
Polooblačno
17 °C / -1 °C
Levoslav
Štvrtok
Dážď
18 °C / 4 °C
Stela
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd