Najjasnejšia kométa za posledných 27 rokov. Kedy, kde a ako hľadať kométu na oblohe?

Najjasnejšia kométa za posledných 27 rokov. Kedy, kde a ako hľadať kométu na oblohe?
Veronika Salayová

Dlho očakávaný príchod kométy C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) je tu. Kométu, ktorá ašpiruje na najjasnejšiu kométu na našej oblohe za posledných 27 rokov, si môžeme na večernej oblohe konečne prezrieť aj zo Slovenska. Neváhajte, ešte je čas ju vidieť na vlastné oči! 

Kométu C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS), pomenovanú po dvoch astronomických observatóriách − čínskej Tsuchinshan a americkom projekte ATLAS (Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System), sa astronómom podarilo objaviť už začiatkom minulého roka, keď bola vzdialená viac ako miliardu kilometrov od Zeme.

Jej ďalší vývoj naznačoval, že pri svojom priblížení by mohla na jeseň tohto roku vytvoriť na nebi úžasný zážitok. A to skutočne aj predvádza, o čom sa v tieto dni môžeme presvedčiť na vlastné oči! 

Putovanie kométy

Kométa sa najskôr začala vo všetkej paráde aj so svojím zreteľným chvostom predvádzať pozorovateľom na južnej pologuli už v polovici septembra. 

 

V piatok 27. septembra preletela kométa najbližšie okolo Slnka (vo vzdialenosti takmer 59 miliónov kilometrov) a už začiatkom októbra ju niektorí šťastlivci mohli aj od nás zachytiť ráno veľmi nízko nad východným obzorom.

Minulý piatok, 11. októbra, sa kométa konečne vymanila na nebi zo zajatia slnečných lúčov a začala sa nesmelo ukazovať po zotmení nízko nad západným obzorom. Najlepšie podmienky na jej pozorovanie však nastávajú práve teraz!

Kde kométu hľadať?

Na miestach s čo najnižším svetelným smogom máme veľkú šancu uvidieť chvost kométy aj voľným okom. Inde si budeme musieť pomôcť mobilom alebo fotoaparátom. 

Kométa sa pohybuje večer nízko nad západným obzorom a zapadá zhruba dve hodiny po západe slnka. Prvú šancu na jej vyhľadanie máte už zhruba okolo 18.30 h večer.

Každým dňom sa ale kométa na nebi pohybuje pomerne svižne smerom od Slnka, takže bude zapadať čím ďalej neskôr. Koncom tohto týždňa bude nad obzorom ešte aj tri hodiny po západe slnka.

 

Kométa C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) sa od nás postupne vzďaľuje, takže bude slabnúť. Zároveň sa ale posúva vyššie nad obzor na tmavšie nebo.

Pozorovať by sme ju tak mohli až do konca októbra. Nič však neodkladajte a využite na jej pozorovanie každý jasný večer!

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
15 °C / -1 °C
Vladimíra
Zajtra
Skoro jasno
15 °C / -1 °C
Hedviga
Piatok
Polooblačno
15 °C / -2 °C
Lukáš
Sobota
Jasno
16 °C / -1 °C
Kristián
Nedeľa
Jasno
15 °C / 1 °C
Vendelín
Pondelok
Jasno
19 °C / 1 °C
Uršuľa
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd