Najaktívnejší meteorický roj práve začína. Na oblohe sa objavujú žiarivé Perzeidy

Najaktívnejší meteorický roj práve začína. Na oblohe sa objavujú žiarivé Perzeidy
Veronika Salayová

Na nočnej oblohe práve začínajú Perzeidy. Ide o najaktívnejší meteorický roj, ktorý k romantickému letu pod hviezdami neodmysliteľne patrí. 

Perzeidy sú jedným z najpravidelnejšie sa vyskytujúcich meteorických rojov, ktorých obežná dráha sa pretína s dráhou Zeme.

Tento roj je viditeľný na oblohe približne od 17. júla do 24. augusta a najlepšie ho možno pozorovať na severnej pologuli. Pri maximálnej sprche je vidieť až niekoľko desiatok „padajúcich hviezd“ za hodinu. 

Frekvencia Perzeíd je každý rok iná, no je to okolo 60 až 100 meteorov za hodinu, čo je viac ako 1 meteor na 1 minútu. 

V roku 2024 padne maximum meteorického roja Perzeíd v noci z 12. na 13. augusta, ale oplatí sa pozrieť na oblohu aj skôr. Romantický môže byť každý večer pod hviezdami za jasnej oblohy. 

 

Perzeidy sú rýchle a jasné meteory

Obľúbené Pezreidy je najlepšie pozorovať z tmavého miesta mimo mesta, čo najďalej od svetelného smogu, čiže ideálne na vyvýšenom mieste ďalej od mesta či dediny. 

Radiant – bod, z ktorého meteory zdanlivo vychádzajú – sa nachádza v súhvezdí Perzeus, no počas aktivity roja sa pohybuje medzi súhvezdiami Cassiopeia, Perzeus a Žirafa.

Perzeidy sú veľmi rýchle a pomerne jasné na oblohe. Často zanechávajú po sebe aj svetelnú stopu a majú typický zelený začiatok stopy a červenobiely koniec.

Perzeidy – Slzy sv. Vavrinca

Tieto meteory sú spojené s kométou 109P/Swift-Tuttle, ktorá sa v blízkosti Slnka objavuje raz za 133 rokov – naposledy nás navštívila v roku 1992.

 

Každá takáto návšteva spôsobí, že sa ľadové jadro kométy čiastočne roztopí a uvoľní množstvo drobných úlomkov hornín. Keď Zem prechádza oblakom kozmického prachu, úlomky zhoria v atmosfére, čo je sprevádzané charakteristickým vzplanutím.

V minulosti sa Perzeidy nazývali „slzy svätého Vavrinca“, čo sa spájalo s dátumom jeho údajnej mučeníctva 10. augusta.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
33 °C / 15 °C
Samuel
Zajtra
Skoro jasno, búrky
32 °C / 15 °C
Silvia
Streda
Jasno
33 °C / 15 °C
Augustín
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
34 °C / 14 °C
Nikola
Piatok
Skoro jasno, búrky
34 °C / 13 °C
Ružena
Sobota
Skoro jasno, búrky
32 °C / 14 °C
Nora
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd