Nad Slovenskom vo veľkom naskakujú búrkové bunky

Nad Slovenskom vo veľkom naskakujú búrkové bunky
Peter Minárik

Nad našim územím začali vo veľkom naskakovať jednotlivé búrkové bunky, ktoré sú čoraz výraznejšie. Pozor si treba dať opäť predovšetkým v oblasti hôr, no postupne sa môžu búrky presunúť aj inde.

Na Slovensku máme ďalší horúci deň. Aktuálne teploty sa už na viacerých miestach Slovenska pohybujú nad tropickou hranicou +30 °C, pričom o 13:00 bolo najteplejšie v Mužli, kde sa teplota dostala už na +34,1 °C.

Zároveň sa však začína vytvárať kopovitá oblačnosť a vznikajú pomerne nečakané búrky. Aktuálne máme už niekoľko búrkových jadier, pričom v nadchádzajúcich hodinách ich bude oveľa viac.

Búrky vznikajú najmä v oblasti hôr

Kopovitá oblačnosť a početné búrky vznikajú napríklad na východe Banskobystrického kraja, kde sú búrky aktuálne najvýraznejšie.

 
 

Na východe sa taktiež tvoria búrky a máme tu niekoľko početných búrkových buniek.

aktuálna poloha búrok
aktuálna poloha búrok

Treba povedať, že búrky sú početnejšie, ako sa pôvodne očakávalo a ako predpovedali numerické modely. Dnes sa búrky očakávali len výnimočne.

Vzhľadom na aktuálnu situáciu si treba dať pozor predovšetkým v oblasti hôr vo východnej polovicu Slovenska. V priebehu popoludnia by malo dochádzať k ďalšiemu rastu búrkovej oblačnosti.

 

Aktuálne udrelo na našom území už takmer 150 bleskov, ale toto číslo celkom určite ešte narastie. Pohyb a vznik búrok sledujte TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Dážď
19 °C / 3 °C
Ľudomil
Zajtra
Občasný dážď
17 °C / 2 °C
Jolana
Pondelok
Občasný dážď
19 °C / 4 °C
Ľudomila
Utorok
Prehánky
23 °C / 6 °C
Olympia
Streda
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Eugénia
Štvrtok
Polooblačno
24 °C / 5 °C
Konštantín
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd