Nad Slovenskom sa objavil krásny, zriedkavý a záhadný jav. Tento pohľad vám vyrazí dych

Nad Slovenskom sa objavil krásny, zriedkavý a záhadný jav. Tento pohľad vám vyrazí dych
Veronika Sádovská

Včera sme na Slovensku mohli pozorovať vzácny, ale nádherný jav na dennej oblohe. Slovákom doslova vyrazil dych.

Včerajšie popoludnie a večer priniesli na Slovensko veľkú záhadu. Naši čitatelia nám poslali niekoľko fotografií, ktoré zachytili nevšedný, ale o to krajší a vzácny jav na oblohe pred západom slnka. 

Mohli ho pozorovať obyvatelia len z jedného miesta. Obloha potešila tentoraz Podtatrancov.

Lenticularis pri západe slnka

Oblak typu Lenticularis nie až takou vzácnosťou ako všetky okolnosti, ktoré sa včera pospájali a vzniklo unikátne nebeské divadlo. Postarali sa oňho aj zapadajúce slnko a prúdenie teplého vzduchu v atmosfére.

Šošovkovité oblaky Lenticularis vznikajú silným prúdením dostatočne vlhkej, stabilnej, vzduchovej hmoty cez nejakú orografickú prekážku.

Oblaky sa môžu objaviť v tesnej blízkosti tejto prekážky ale aj niekoľko kilometrov od nej.

Včera sa tento oblak doslova niekoľko hodín udržiaval nad Popradskou kotlinou. Vznikol na vlne teplého prúdenia generovanej severozápadným prúdením cez naše najvyššie pohorie.

Nevšednou vlastnosťou tohto vzduchu bolo to, že táto vlna bola stacionárna a tak aj tento oblak ostal bez pohybu niekoľko hodín. Menil sa postupne len jeho tvar. A zapadajúce slnko, ktoré vrhalo červené lúče na oblohu len dotvorilo túto nádheru.

Ešte jedna vzácnosť

Aby to nebolo všetko, nedeľa priniesla ešte jeden vzácny jav. Na juhozápade Slovenska vďaka výbornej dohľadnosti mohli vidieť Alpy.

Aj tu sa k tomu pridalo zapadajúce slnko. Po jeho západe vrhali štíty nádherný tieň priamo na oblohu.

Ak ste včera nezaznamenali ani jeden tento jav, nezúfajte. Fotografie z nich si môžete pozrieť v našej galérii pod článkom. Ďakujeme našim čitateľom za všetky snímky, ktoré nám poslali.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
17 °C / -1 °C
Alojza
Zajtra
Skoro jasno
15 °C / 1 °C
Kvetoslava
Piatok
Oblačno
15 °C / 1 °C
Aurel
Sobota
Skoro jasno
19 °C / -2 °C
Demeter
Nedeľa
Skoro jasno
20 °C / -3 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
17 °C / -2 °C
Dobromila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd