Nad Európou sa usadzuje tepelná kupola. Horúčavy nás čakajú celý týždeň. Kedy bude najteplejšie?

Nad Európou sa usadzuje tepelná kupola. Horúčavy nás čakajú celý týždeň. Kedy bude najteplejšie?
Veronika Salayová

Pripravte sa, tento týždeň bude na Slovensku veľmi horúci. Nad Európou sa usadzuje tepelná kupola, ktorá spôsobí dlhotrvajúcu vlnu horúčav. Teploty začnú stúpať výrazne nahor. 

Nad Európu prúdi masa veľmi horúceho vzduchu z Afriky, ktorá k nám prináša veľmi vysoké teploty, ale okrem iného aj saharský prach

Od utorka do soboty sa najteplejšia vzduchová hmota presunie z Talianska na Balkánsky polostrov a rozšíri sa na sever smerom na Slovensko, Maďarsko a Poľsko, kde sa usadí tepelná kupola na niekoľko dní

Ktoré dni bude na Slovensku najteplejšie?

Teploty začnú od utorka v našej oblasti výrazne stúpať hore a od stredy do soboty bude vrcholiť vlna horúčav v našej oblasti vrátane Slovenska. 

 

Popoludňajšie teploty v týchto dňoch budú u nás výrazne nad priemerom, lokálne aj o vyše 12 °C. Teploty môžu v utorok alebo v stredu na Slovensku dosiahnuť +35 °C prvýkrát v tomto roku a pôjdu ešte vyššie.  

Najhorúcejším dňom bude piatok a sobota, kedy teploty môžu lokálne vystúpiť až na +38 °C. 

Usadí sa tepelná kupola. Čo je to?

Tento termín používame vtedy, keď sa vyvinú extrémne vysoké teploty. Vlna horúčav spojená s tepelnou kupolou vytvára stabilné počasie so suchou vzduchovou hmotou s minimálnymi možnosťami zrážok. 

Rozsiahla tepelná kupola zastabilizuje počasie na niekoľko dlhých dní, niekedy aj týždňov. Zjednodušene povedané, tepelná kupola funguje ako pokrievka na hrnci.

 

Vrchol teplôt na Slovensku očakávame ku koncu týždňa, no vysoké teploty ešte nepoľavia ani začiatkom ďalšieho týždňa, ako ďalej naznačujú teplotné modely. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Zajtra
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd