Na západe sa vyjasnilo, búrky postupujú ďalej na severovýchod

Na západe sa vyjasnilo, búrky postupujú ďalej na severovýchod
Ema Bazhaykin

Na západnom Slovensku sa už tešia z jasnej oblohy, na východ búrky ešte len prichádzajú.

Zatiaľ čo na severozápade sa vyjasnilo a búrky ustúpili z Bratislavského, Trnavského a Trenčianskeho kraja, oblačnosť z juhu nášho územia postupuje ďalej na severovýchod cez stred Slovenska. 

Aktuálne máme búrky v horských oblastiach Vysokých Tatier, v okolí Popradu, Sabinova a Bardejova, ako aj na juhozápade v okolí Komárna a Nových Zámkov, či v okolí Levíc.

Aktuálna búrková situácia na Slovensku k 12:30
Aktuálna búrková situácia na Slovensku k 12:30 , zdroj: iMeteo

 Dnešné búrky sú pomerne aktívne. K 12:30 zaznamenali detektory bleskov na našom území už viac ako 3 290 bleskových výbojov, toto číslo však nie je konečné. V nadchádzajúcich hodinách sa totiž očakávajú ešte výraznejšie búrky.

 

Búrky mieria na východ

Krátko popoludní očakávame búrky aj na východe nášho územia, kde stále dochádza k labilizácii vzduchovej hmoty. Pre východné Slovensko je vydaná výstraha 2. stupňa pred silnými búrkami spojenými s prudkým lejakom s intenzitou 30 až 50 mm / 30 min, s nárazmi vetra o sile 20 až 30 m/s (70 - 110 km/h) a s krúpami.

Silné búrky sa dnes môžu vyskytovať predovšetkým na východe a Gemeri, a to až do večerných hodín, pretože front spomalí svoj postup na východ a podmienky tam tak ostanú dlhšie. Vývoj kopovitej oblačnosti zároveň môže negatívne ovplyvniť veľké množstvo saharského prachu vo vyšších hladinách.

Najvyššia pravdepodobnosť výskyt silných búrok s krúpami je na juhu Slovenska a v Maďarsku, kde je až 30 percentná pravdepodobnosť výskytu krúp s priemerom viac ako 5 cm.

 

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Zajtra
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Streda
Občasný dážď
20 °C / 10 °C
Vladislav
Štvrtok
Dážď
22 °C / 7 °C
Edita
Piatok
Prehánky
18 °C / 6 °C
Cyprián
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd