Na Záhorí a Kysuciach teraz POZOR: Extrémny dážď prudko zhorší povodňovú situáciu

Peter Minárik

Okolo tlakovej níže postupuje nad západné Slovensko ďalšia vlna veľmi intenzívneho dažďa, ktorý spôsobí výrazné a prudké zhoršenie povodňovej situácie. Pozor si treba dať najmä na Kysuciach a na Záhorí.

Cez Slovensko od večerných hodín postupuje ďalšia vlna veľmi intenzívnych zrážok, ktorá súvisí so studeným frontom a zároveň s ďalším zrážkovým poľom rozsiahlej tlakovej níže, ktorá sa presúva nad Maďarsko. Práve na severozápadnom okraji tejto tlakovej níže sú zrážky najintenzívnejšie a umocnené náveterným efektom.

Od večera výdatne pršalo na východnom Slovensku, kde spadlo od 20 do 50 mm zrážok, čo zvýšilo hladiny vodných tokov, no keďže na východe panovalo veľké sucho, tak výraznejšie úhrny problémy nespôsobili.

Na severe hrozia taktiež povodne

V prvej polovici noci sa výdatné zrážky presunuli nad stredné Slovensko. Predovšetkým severné časti Žilinského kraja sú po výdatných zrážkach nasýtené, čo sa prejavilo. Na Orave a Kysuciach začali rieky prudko stúpať a po prvýkrát aj tu dosahujú rieky povodňové stupne.

 

Na prítokoch rieky Kysuca dosahujú vodné toky povodňové stupne a situácia sa prudko zhoršuje aj na hlavnom toku rieky Kysuca. V Turzovke dosahuje Kysuca už 2. povodňový stupeň a mieri k 3. SPA. Prudko stúpa hladina rieky aj v Čadci, kde ráno taktiež prekoná 3. povodňový stupeň.

Situácia by sa tu s východom Slnka mala zlepšovať a upokojovať, keďže hladiny začnú klesať.

Prudké zhoršenie čakajte na západe

Na západe Slovenska ešte len začalo prudko pršať a v nadchádzajúcich hodinách naberie lejak na intenzite. Náveterný efekt ešte umocní dážď a na návetriach Malých Karpát môžu úhrny prekonať až intenzitu 15 mm za hodinu, čo sa považuje za extrémnu hodnotu vzhľadom na aktuálnu povodňovú situáciu.

 

Do nedeľňajšieho poludnia, kedy by zrážky mali ustávať spadne na Záhorí ďalších 40 až 90 mm zrážok. Už teraz sú povodia na Záhorí extrémne nasýtené. Za posledné dni tu spadlo viac ako 200 mm. Stanica Pernek už eviduje 240 mm.

Voda už začína spôsobovať problémy

Problémy na Záhorí pribúdajú a voda ohrozuje aj mestá. Na základe zasadnutia mestskej povodňovej komisie, vyhlásil primátor na území mesta Stupava III. stupeň povodňovej aktivity od 15.9.2024, 00:00 h. Došlo k zaplaveniu Kaštieľskeho parku, aj k vyplaveniu Stupavského potoka v kritických úsekoch, ohrozujúcich rodinné domy. Hrozí riziko prevalenia vôd na Hlavnú ulicu a ďalšie centrálne komunikácie mesta.

Vzhľadom k tomu, že v nadchádzajúcich hodinách sa očakávajú ďalšie desiatky milimetrov zrážok, tak na Záhorí dôjde k prudkému zhoršeniu povodňovej situácie. Vývoj zrážok si pozrite TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Zajtra
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd