Na východe úradujú večerné supercely. Pozor, niektoré prinášajú aj 4-centimetrové krúpy

Na východe úradujú večerné supercely. Pozor, niektoré prinášajú aj 4-centimetrové krúpy
Veronika Salayová

Búrky ešte dnes neskončili a niektoré z búrok sú aj supercely. Tie prinášajú aj krúpy väčších rozmerov. Búrky sú aktuálne veľmi intenzívne. 

Búrky na východnom Slovensku a na Gemeri stále neskončili. Po tom, ako studený front prešiel celým naším územím, sa na chvíľu zdalo, že dnešným búrkam je koniec.

V hre bol totiž saharský prach, pri ktorých je predpoveď búrok komplikovanejšia. Po krátkej pauze však búrky nabrali druhý dych a opäť sa im začalo dariť.

Večerné supercely na Slovensku

Vytvorila sa búrková línia naprieč stredným a východnom Slovenskom a večerná aktivita tak znovu ožila. Večerné búrky sú však aj intenzívne a viaceré z nich vykazujú supercelárne črty.

Supercely bývajú často sprevádzané početnými bleskovými výbojmi a prudkým prívalovým dažďom, krupobitím, pričom v niektorých prípadoch sa objavujú aj tzv. obrie krúpy, tj. s priemerom nad 5 cm, a často pri nich dochádza aj k vzniku nebezpečných tornád.

 

Supercely prinášajú na východ väčšie krúpy

Tieto supercely produkujú aj väčšie krúpy, pričom najväčšie boli zaznamenané na Zemplíne v obci Lieskovec, kde dosiahli priemer 4 cm. Krúpy väčších rozmerov sa objavili napríklad aj vo Vranove nad Topľou. 

krúpy vo Vranove
krúpy vo Vranove, foto: Samuel Matta/FB iMeteo

Búrky sú aktuálne veľmi intenzívne a netreba ich podceňovať. Môžu páchať materiálne škody, a tak sa radšej pred nimi schovajte do bezpečia. 

 

V priebehu noci očakávame, že v tejto časti Slovenska sa aj naďalej budú vyskytovať búrky, ojedinele aj intenzívne s možnými väčšími krúpami, prívalovým dažďom, prechodne aj so silným vetrom.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Zajtra
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Streda
Občasný dážď
20 °C / 10 °C
Vladislav
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd