Na večernej oblohe dnes uvidíte aj ďalší úkaz. Okrem kométy sa ukážu aj ďalšie objekty

Na večernej oblohe dnes uvidíte aj ďalší úkaz. Okrem kométy sa ukážu aj ďalšie objekty
Dominik Cenkner

Kométa C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS), ktorú v týchto dňoch môžeme obdivovať, bude mať dnes opäť spoločnosť. V čase, keď bude viditeľná, preletia oblohou aj satelity Starlink. Okrem toho nočnú oblohu navyše rozjasní aj Mesiac v splne.

Kométa C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) bude dnes viditeľná od súmraku, teda približne od 19. hodiny. Tí, ktorí kométu chcú vidieť, tak na pozorovanie a skúšanie šťastia majú približne hodinu a pol.

„Dnes bude kométa takmer v rovnakej výške ako jasná hviezda Arkutr v Boötes, len asi tucet stupňov vľavo od nej. O 19:00 bude kométa visieť 16 stupňov nad obzorom. Voľným okom kométa vyzerá ako slabšia hviezda s dlhým pruhom, ktorý sa od nej tiahne doľava a hore,“ uviedol podľa tvn24.pl popularizátor astronómie Karol Wójcicki na svojej sociálnej sieti.

Tí, ktorí by chceli vidieť kométu v spoločnosti satelitov Starlink, majú veľmi krátke okno. Začne sa o 19:11 h. a potrvá do 19:14 h. Vesmírny vlak zložený z radu modrých bodiek „prejde“ blízko kométy. Stalo sa tak aj v stredu, ako vidno na fotografii pána Jána Gajdoša z Belej nad Cirochou.

 

Mesiac sa dostal do splnu

Spoločnosť dnes bude kométe robiť aj Mesiac. Ten dnes v popoludňajších hodinách dosiahol spln.

To pre pozorovanie kométy nie je dobré, keďže Mesiac rozžiari nočnú oblohu a pozorovanie kométy tak bude o niečo ťažšie. Ak sa vám však pošťastí uzrieť ju, bude to krásne divadlo.

Kométu C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) objavili začiatkom roku 2023 vedci z projektu ATLAS na Havaji a čínskeho astronomického observatória Zijinshan. Skúmanie jej trajektórie ukázalo, že s najväčšou pravdepodobnosťou pochádza zo samotných gravitačných okrajov slnečnej sústavy.

 

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
15 °C / -2 °C
Lukáš
Zajtra
Jasno
17 °C / -1 °C
Kristián
Nedeľa
Jasno
16 °C / -3 °C
Vendelín
Pondelok
Jasno
16 °C / -4 °C
Uršuľa
Utorok
Jasno
17 °C / -4 °C
Sergej
Streda
Jasno
16 °C / -3 °C
Alojza
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd