Na strednom Slovensku sa už tvoria búrky. Čo bude nasledovať?

Veronika Salayová

Od poludnia nám v oblasti hôr na strednom Slovensku začínajú vznikať prvé slabšie búrky. Čo nás ešte dnes čaká a čo príde ďalšie dni? 

 V oblasti stredného Slovenska dnes dochádza k tvorbe kopovitej oblačnosti a k následným búrkam. Tie sú dnes sústredené skôr do oblasti hôr.

Búrky zatiaľ nie sú príliš silné a ani bleskovo výrazné. Udrelo pri nich len 59 bleskov. Búrlivo je na Horehroní a v Stolických vrchoch.

Do našej oblasti dnes totiž opäť prúdi veľmi teplý a vlhký vzduch, ktorý dvíha teploty nad hranicu +30 °C. Takýto teplý a vlhký vzduch okrem iného prinavracia na naše územie aj nepríjemné dusno.

 

Dnešné búrky sú orografické, zajtra sa situácia zmení

Kým dnešné búrky budú len orografické a prinesú najmä zosilnený lejak bez nebezpečných sprievodných javov, počas zajtrajška už budú búrky súvisieť s prechodom zvlneného studeného frontu nad naším územím. 

Treba tak očakávať postupne vývoj búrkovej činnosti na viacerých miestach Slovenska a tieto búrky už budú aj silnejšie. Na výraznejšie búrky sa teda pripravte skôr v utorok a stredu. 

Tento studený front, ktorý zmení charakter počasia v našej oblasti, sa aktuálne nachádza nad územím Rakúska a Česka, kde je už taktiež búrlivo, no tieto búrky sa ešte len rozbiehajú a postupne budú silnieť. Zaniknúť by mali vo večerných až nočných hodinách.

 

Studený front následne bude ovplyvňovať počasie na Slovensku. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
31 °C / 15 °C
Alica
Zajtra
Skoro jasno
31 °C / 13 °C
Marianna
Nedeľa
Skoro jasno
30 °C / 13 °C
Miriama
Pondelok
Dážď
27 °C / 13 °C
Martina
Utorok
Dážď
22 °C / 10 °C
Oleg
Streda
Prehánky
24 °C / 10 °C
Bystrík
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd