Na Slovensku vypukol ďalší požiar. Ohrozuje turistov

Na Slovensku vypukol ďalší požiar. Ohrozuje turistov
Veronika Sádovská

Turisti by si mali dávať veľký pozor v Ludrovskej doline, kde zúri požiar. Ten môže ohroziť nielen ich, ale skomplikovať môžu aj jeho hasenie.

Dnes popoludní vydala Horská záchranná služba výstrahu pre turistov, ktorí sa nachádzajú alebo plánujú ísť do Ludrovskej doline. Zúri tam totiž požiar, ktorý môže byť pre nich nebezpečný.

„Lesný požiar predstavuje pre turistov a návštevníkov hôr veľké riziko ohrozenia života a zdravia osôb, zvierat a škôd na majetku,“ píšu záchranári vo vyhlásené na svojom webe.

Okrem toho môžu samotní turisti svojim pohybom v tejto lokalite sťažiť hasenie ohňa hasičom. Požiar je už aj tak v dosť ťažko dostupnom teréne a zároveň vo veľmi cennom prírodnom prostredí. Horská záchranná služba, preto dôrazne neodporúča pohyb v tejto lokalite.

 

Ďalší požiar za posledný týždeň

Ide pritom o už štvrtý požiar lesa len za posledný týždeň. Pred dvoma dňami horel les na Záhorí a zasahovalo pri ňom vyše 30 profesionálnych aj dobrovoľných hasičov. O dva dni predtým horelo v ťažko dostupnom teréne v obci Borinka a ešte predtým v piatok pod vrcholom Orlová.

Na takmer celom Slovensku, okrem siedmich okresov, platí výstraha hasičov pred požiarmi. Panuje tu veľké až extrémne sucho a to môže spôsobiť rýchle vznietenie aj šírenie požiarov. Takmer každý deň sa objavujú správy o nových požiaroch.

 

Na väčšine Slovenska by sa nemali zakladať ohne, odhadzovať tlejúce či horiace predmety a v prípade, že ste sa rozhodli opekať na vyznačenom a dobre ohraničenom ohnisku, je potrebné ho dostatočne uhasiť, prípadne mať so sebou dosť vody na jeho uhasenie.

Neodchádzajte od ohniska, ak je tam ešte riziko, že sa oheň znova vznieti. Sucho je u nás momentálne extrémne a aj z malej iskry môže vzniknúť veľká katastrofa. Buďme teda ostražití a zodpovední.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
19 °C / 4 °C
Ľudomila
Zajtra
Prehánky
23 °C / 6 °C
Olympia
Streda
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Eugénia
Štvrtok
Polooblačno
24 °C / 5 °C
Konštantín
Piatok
Skoro jasno
23 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Skoro jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd