Teploty na Slovensku sa ŠPLHAJÚ K +30 °C. Je u nás TEPLEJŠIE ako v Španielsku

Teploty na Slovensku sa ŠPLHAJÚ K +30 °C. Je u nás TEPLEJŠIE ako v Španielsku
Dominik Cenkner

Vlna veľmi teplého počasia na Slovensku pokračuje aj naďalej. Zmena v podobe ochladenia je už na dosah, ale aktuálne sú teploty ešte stále veľmi vysoko vzhľadom na ročnú dobu. Letné dni zaznamenávajú ďalšie a ďalšie meteostanice a paradoxom je aj skutočnosť, že je u nás teplejšie ako v takom Španielsku.

Naša oblasť sa počas veľkonočných sviatkov dostala pod vplyv veľmi výrazného juhozápadného prúdenia. Vďaka nemu sa k nám dostalo veľmi veľa saharského prachu.

Okrem toho zaznamenávame na Slovensku skutočne vysoké teploty vzhľadom na to, že sme ešte len dnes vstúpili do prvého aprílového dňa. Teplo je cez deň aj v noci.

Už na Bielu sobotu meteorológovia zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) informovali o tom, že zaznamenali letný deň. Stalo sa tak na stanici Leles v okrese Trebišov, kde v sobotu krátko pred 15. hodinou vystúpila teplota na +25,6 °C. A tak sa môžu pýšiť prvým tohtoročným zápisom letného dňa na Slovensku.

 

Tri letné dni po sebe

Letný deň, teda deň, keď teplota vystúpi nad +25 °C, sme na Slovensku zaznamenali aj na Veľkonočnú nedeľu (31. marca) a vo Veľkonočný pondelok. Informuje o tom SHMÚ.

Na Veľkonočnú nedeľu spomínanú hranicu prekonali v obci Leles (+25,4 °C), vo Vysokej nad Uhom (+25,4 °C) či v Somotore (+25,1 °C). Ide o región na juhovýchode Slovenska.

Denné maximálne teploty na Veľkonočnú nedeľu
Denné maximálne teploty na Veľkonočnú nedeľu, shmu.sk

Aj keď dnes sa už začína prejavovať zmena počasia, teploty sú ešte stále veľmi vysoké. A tak sme letný deň zaznamenali tretíkrát po sebe, navyše hneď na viacerých miestach. 

Napr. v Mužle či v obci Žiharec o 15. hodine namerali +27,2 °C. Hranicu letného dňa tri hodiny po poludní zaznamenala dvadsiatka staníc naprieč celým Slovenskom.

Na Slovensku teplejšie ako v Španielsku

Zaujímavé je, že aktuálne je u nás teplejšie ako vo väčšine západnej Európy, vrátane takého Španielska. Tam sa aktuálne denné maximá pohybujú na úrovni +18 °C.

V tejto časti Európy sa však už naplno prejavil studený front, ktorý priniesol nielen ochladenie, ale aj početné búrky. Na Veľkonočnú nedeľu detekcie bleskov zaznamenali takmer 72 000 výbojov. Dnes sú búrky ešte početnejšie, udrelo už takmer 110 300 bleskov.

 

Dnešné dianie na Slovensku, ale aj v Európe pozorne sledujeme. K dispozícii je vám náš ONLINE textový prenos. V ňom nájdete všetky dôležité informácie.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
31 °C / 13 °C
Miriama
Zajtra
Dážď
29 °C / 15 °C
Martina
Utorok
Občasný dážď
24 °C / 10 °C
Oleg
Streda
Polooblačno
25 °C / 10 °C
Bystrík
Štvrtok
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Mária
Piatok
Dážď
25 °C / 11 °C
Ctibor
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd