JE TO TU! Na Slovensku máme prvé TRIDSIATKY

JE TO TU! Na Slovensku máme prvé TRIDSIATKY
Ema Bazhaykin

Na Slovensku práve udreli prvé tridsiatky tohto roku. Budú teploty ešte stúpať a prekročíme dnes hranicu tropického dňa?

Dnešná sobota sa nesie v duchu skutočne letných teplôt, na ktoré sme už dlho čakali. Vďaka vysokým číslam na teplomeroch práve v tento víkendový deň otvárajú svoje brány mnohé kúpaliská po celom Slovensku.

V našej oblasti sa nachádza studený front, ktorý sa vlní, no súčasne k nám od juhozápadu prúdi veľmi teplý vzduch. Ten dopomáha výraznejšej labilizácii vzduchu, no prináša aj vysoké teploty.

Práve dnes sme očakávali vysoké teploty, ktoré by vôbec po prvýkrát mohli na našom území vystúpiť nad tropickú hranicu. A ten moment práve prišiel.

 

Prvé tridsiatky

Prvých +30,0 °C na našom území sme namerali dnes o 16:00 v Dudinciach a v Dolných Plachtinciach. Teplomer tam aktuálne ukazuje presne +30 °C a očakáva sa, že teplota ešte bude stúpať.

V Podunajskej nížine niektoré predpovedné modely avizujú, že by sa teploty mohli dostať dokonca nad hranicu +30 °C, čo je hranica pre tropický deň.

K tridsiatke sa blíži teplota aj v Mužli, kde je +29,9 °C, či v Moravskom Svätom Jáne, kde je +29,6 °C

Pozor na búrky

Počas podvečerných a večerných hodín však treba zbystriť pozornosť. Nad našou oblasťou sa budú tvoriť vlny búrok a neobídu ani naše územie.

 

Prvé búrky dnešného dňa sa už objavili v Košickom kraji okolo 15:00 h a doposiaľ priniesli viac než 160 bleskov, no výraznejšia búrková činnosť príde na naše územie až večer.

Do polnoci počítajte s intenzívnymi búrkami na západe krajiny. Počas noci sa postupne budú búrky presúvať smerom na východ, kde hrozia až do nedeľňajšieho rána.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 10 °C
Patrik
Zajtra
Skoro jasno, búrky
34 °C / 13 °C
Oliver
Pondelok
Prehánky, búrky
31 °C / 11 °C
Ivan
Utorok
Jasno
32 °C / 15 °C
Lujza
Streda
Skoro jasno, búrky
34 °C / 11 °C
Amália
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
34 °C / 15 °C
Milota
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd