Na Slovensku máme veľmi nebezpečné búrky. Hrozí zatopenie

Na Slovensku máme veľmi nebezpečné búrky. Hrozí zatopenie
Peter Minárik

Na našom území vyčíňajú veľmi silné búrky, ktoré sú sprevádzané intenzívnymi prívalovými zrážkami a krúpami. Búrky prinášajú aj veľmi silný vietor, ktorý už napáchal aj materiálne škody. Aktuálne máme hneď niekoľko intenzívnych búrok.

Počasie na Slovensku ovplyvňuje vlniaci sa studený front na ktorom sa tvoria vlny búrok. Aktuálne sa vyskytuje hneď niekoľko intenzívnych búrok, ktoré spôsobujú problémy.

Martinom sa prehnala smršť

Hneď niekoľko intenzívnych búrkových buniek sa tvorí nad stredným Slovenskom, pričom ich lokácia je veľmi roztrúsená. Veľmi silná búrka sa vyskytuje v oblasti Veľkého Krtíša a Lučenca, no aj na severe v Žilinskom kraji.

Zatiaľ najsilnejšie prejavy mali ranné búrky v Martine, kde vyvrátili hneď niekoľko stromov. Búrka vyvrátila aj stromy na Námestí SNP v Martine.

následky búrky v Martine
následky búrky v Martine, foto: čitateľ iMeteo
 

V týchto chvíľach však hrozia veľmi silné búrky predovšetkým v oblasti južného Slovenska.

Nebezpečné búrky na juhu

V týchto chvíľach sa veľmi nebezpečné búrky vyskytujú na juhu stredného Slovenska v oblasti Veľkého Krtíša, no ešte nebezpečnejšie búrky máme južne od Košíc.

Extrémne silná stacionárna búrka sa nachádza medzi Košicami a maďarskými hranicami. Podľa radarových odhadov mohlo v oblasti Trstenej pri Hornáde spadnúť až okolo 100 mm zrážok.

južne od Košíc hrozia potencionálne povodne
južne od Košíc hrozia potencionálne povodne, zdroj: radarové odhady SHMÚ
 

Žiaľ v oblasti, kde má búrka najintenzívnejšie prejavy sa nenachádza ani amatérsky ani profesionálny zrážkomer, takže nateraz musíme vychádzať len z radarových odhadov a z hlásení.

Na okraji búrky v obci Ždaňa však spadlo 57 mm, čo potvrdzuje extrémne úhrny v oblasti. Spomínaná búrka sa veľmi pomaly presúva do Maďarska. Jej pohyb môžete sledovať TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
15 °C / 3 °C
Natália
Zajtra
Skoro jasno
17 °C / 3 °C
Eliška
Utorok
Skoro jasno
21 °C / 4 °C
Brigita
Streda
Dážď
19 °C / 4 °C
Dionýz
Štvrtok
Polooblačno
21 °C / 4 °C
Slavomíra
Piatok
Prehánky
18 °C / 5 °C
Valentína
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd