Na Slovensku je mimoriadne teplo. Zaznamenali sme tropickú noc

Na Slovensku je mimoriadne teplo. Zaznamenali sme tropickú noc
Veronika Sádovská

Počasie sa s nami posledných dňoch poriadne hrá. Na viacerých miestach na Slovensku sme počas noci zaznamenali teploty nad +20 °C, čo znamená tropickú noc.

Článok bol aktualizovaný o 8:57

Víchrica Wolfgang poriadne potrápila severnú časť nášho územia. Najhoršia situácia bola na Orave, v Tatrách a v podhorí. Silný vietor spôsobil rozsiahle výpadky elektriny.

To však čo sa týka extrémnych prejavov počasia nebolo všetko. V Európe a aj u nás bolo na túto ročnú dobu nezvyčajne teplo. Zaznamenali sme dokonca tropickú noc.

Tropická noc v októbri

Počas noci na viacerých miestach na Slovensku neklesla teplota pod +20 °C, čo zodpovedá tropickej noci. Ešte ráno na mnohých miestach namerali vysoké teploty.

Napríklad v Prievidzi o 6. hodine bolo +21 °C, Dolnej Breznici +20 °C, Ružomberku +19 °C a v Prešove +18°C.

zdroj: SHMÚ
zdroj: SHMÚ

V Rakúsku takisto zaznamenali nezvyčajné teplo. Vysoké teploty spôsobil fönový vietor, ktorý fúkal rýchlosťou až 170 km/h. Podľa rakúskych meteorológov bol jedným z najprudších za uplynulé roky.

Noc bola rekordná

Podľa vyjadrenia SHMÚ sme mali túto noc najteplejšiu októbrovú noc v histórii meraní a zároveň aj najneskorší výskyt tropickej noci na Slovensku. 

Prepisovali sa aj mnohé rekordy. Na mnohých typicky chladnejších staniciach (Kysuce, Orava, Liptov) padali teploty od +17 °C do +20 °C. na staniciach Hurbanovo, Kamenica nad Cirochou, Uhrovec a Hronský Beňadik teplota podľa automatických staniciach v noci neklesla pod 20 °C a teda mali sme nejnaskoršiu tropickú noc v histórii.

Teplo bude aj naďalej

Nezvyčajne teplo bude dnes aj počas celého dňa. Teploty môžu vystúpiť až na +22 °C, na juhu Slovenska až do +25 °C. Vietor sa bude postupne ustaľovať.

Nepotrvá to však dlho a zajtra sa na naše územie už vrátia chladnejšie teploty, ktoré viac pripomínajú prebiehajúcu jeseň.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Zajtra
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd