PRVÉ INFO: Na Slovensko udrú BÚRKY a po nich odštartuje pekelne teplé počasie

PRVÉ INFO: Na Slovensko udrú BÚRKY a po nich odštartuje pekelne teplé počasie
Peter Minárik

Zažívame opäť pokojné a slnečné počasie, no už čoskoro dorazí na naše územie ďalšia vlna búrok. Tá príde pred očakávaným nástupom mimoriadne teplého počasia, ktoré potrápi mnohé európske krajiny a to vrátane Slovenska, kde sa teploty môžu dostať vysoko nad hranicu +35 °C.

Už v dopoludňajších hodinách sme vás informovali o blížiacej sa vlne horúceho počasia, ktoré prinesú vyvrcholenie horúčav. Zároveň sme aj uviedli, že na Slovensku už od dnes bude panovať letné, slnečné počasie s výnimkou jedného dňa a tým je štvrtok.

Najnovší vývoj potvrdzuje, že vo štvrtok nás čaká nepríjemné počasie, ktoré prinesie aj vlnu búrok. Búrky by mohli byť lokálne aj intenzívnejšie.

Búrky udrú už dopoludnia

Počasie v západnej Európe už počas dnešného dňa ovplyvní studený front, ktorý zajtra začne ovplyvňovať počasie v strednej Európe. Na pomerne výrazné búrky sa musia pripraviť v celej alpskej oblasti, v Nemecku, v Českej republike a aj v Rakúsku. Celý tento front spolu s búrkovou vlnou sa bude presúvať smerom nad naše územie.

 

Na našom území sa však dnes a zajtra ešte nemusíte obávať zhoršenia počasia a užite si letné, slnečné počasie. No vo štvrtok radšej zostaňte doma. Počasie sa totiž zhorší na celom území.

Studený front začne prinášať prvé búrky už vo štvrtok ráno a počas dopoludnia. Predikcia načasovania búrok sa ešte môže zmeniť, no z dnešného pohľadu to vyzerá tak, že búrky ráno a v prvej polovici popoludnia potrápia západnú časť Slovenska a v druhej časti popoludnia sa búrky presunú nad východné Slovensko.

Štvrtok teda prinesie na Slovensko vlnu búrok, ktoré budú sprevádzané najmä zosilnením zrážok, no ojedinele sa môže vyskytnúť aj silnejší nárazový vietor.

Od piatka nástup veľmi horúceho počasia

Počnúc piatkom je pred nami šnúra stabilného a letného počasia. Cez naše územie sa začne presúvať tlaková výš. Prvé dva dni, teda v piatok a v sobotu nás už čaká slnečné počasie a bude aj horúco, no zatiaľ sa extrémy neočakávajú.

 

Tie prídu už v nedeľu, kedy teploty v prvých lokalitách nášho územia prekročia hranicu +35 °C a tu sa teploty nezastavia.

Niektoré behy numerických modelov avizujú, že teploty by na našom území mohli pokoriť aj hranicu +40 °C, no ansámbly, teda priemery jednotlivých prepočtov toto zatiaľ nepotvrdzujú. Horúčavy sú však viac ako isté. Viac o vývoji a blížiacom sa extrémnom počasí sa dočítate TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Zajtra
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd