Na Slovensko sa ženie front s búrkami. Môžu byť aj silnejšie

Na Slovensko sa ženie front s búrkami. Môžu byť aj silnejšie
Peter Minárik

K nášmu územiu sa ženie studený front, ktorý prinesie v nadchádzajúcich hodinách vlnu prehánok a búrok. Nateraz však panuje veľká neistota v presnom načasovaní frontu a z toho bude vyplývať nebezpečnosť možných búrok.

Po slnečnom utorku a strede nás čaká ďalšie zhoršenie počasia, ktoré na naše územie prinesie studený front. Ten už práve v týchto chvíľach začína ovplyvňovať počasie nad Nemeckom a nad alpskou oblasťou, pričom búrky sa budú v nadchádzajúcich hodinách zvýrazňovať.

Cez Európu postupuje studený front

Od západu postupuje cez Európu studený front, za ktorým sa tlačí chladnejší vzduch. Pred týmto studeným frontom ešte nad Európu, vrátane nášho územia prúdi o čosi teplejší vzduch, ktorý dnes dvíha teploty na úroveň okolo +30 °C.

V priebehu dnešného popoludnia sa však začne vytvárať kopovitá oblačnosť a nad našou oblasťou vzniknú početné búrky, ktoré zasiahnu aj našich susedov.

Pred dnešnými búrkami platí výstraha v susednom Česku aj v Rakúsku. Búrky by však vo večerných hodinách mali nad južnou Moravou a severným Rakúskom zanikať a u nás zatiaľ búrky nehrozia.

Nejaké zvyšky búrok v podobe prehánok by nad naše územie mohli doraziť už v ranných hodinách. Okrem dažďa však s ničím výraznejším nepočítajte. To nás čaká až zajtra.

 

Štvrtok prinesie búrky

Nateraz panuje veľká neistota v tom, čo nás zajtra čaká. Prvý scenár hovorí o tom, že oblačnosť s prehánkami postúpi počas noci a ranných hodín cez západné Slovensko. Front sa bude rozpadať a ku konvekcii začne dochádzať až vo štvrtok popoludní najmä na severe Slovenska.

Druhý scenár naznačuje výraznejšiu búrkovú situáciu a prikláňajú sa k tomu presnejšie a detailnejšie numerické predpovedné modely, ako náš Aladin, či nemecký model ICON-D2. Tieto modely počítajú s tým, že nad Rakúskom a južnou Moravou sa zajtra popoludní začne vytvárať búrkový systém, ktorý by počas zajtrajšieho popoludnia mal prekročiť naše hranice a postupovať bude smerom cez naše územie k východu.

 
 

Druhý scenár je potencionálne nebezpečnejší, nakoľko búrky môžu prinášať nebezpečnejšie sprievodné javy v podobe nárazov vetra.

Detailnejší vývoj bude známy vo večerných hodinách a my vás o tom budeme informovať.

 

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
22 °C / 8 °C
Oleg
Zajtra
Jasno
24 °C / 10 °C
Bystrík
Štvrtok
Zamračené
21 °C / 10 °C
Mária
Piatok
Dážď
20 °C / 8 °C
Ctibor
Sobota
Dážď
14 °C / 3 °C
Ľudomil
Nedeľa
Dážď
15 °C / 2 °C
Jolana
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd