Na Slovensko sa ženie ďalší dážď. Do niektorých oblastí príde aj sneženie

Na Slovensko sa ženie ďalší dážď. Do niektorých oblastí príde aj sneženie
Peter Minárik

Pred nami je ďalšie zhoršenie počasia, ktoré prinesie ďalšia tlaková níž putujúca z Jadranu. Tá prinesie na naše územie ďalšiu vlnu výdatného dažďa a do niektorých oblastí prinesie aj sneženie. Zatiaľ sa však na nejakú prvú plošnú snehovú nádielku netešte.

Na Slovensko sa rúti ďalšia vlna dažďa, ktorú opäť prinesie jadranská tlaková níž. Tá prinesie výrazné zhoršenie počasia v závere pracovného týždňa.

Počasie na našom území práve v týchto chvíľach ovplyvňuje tlaková výš, ktorej stred sa nachádza nad Alpami a v priebehu štvrtka sa bude presúvať smerom nad Čierne more. Štvrtok nás tak ešte čaká stabilné a pokojné počasie.

V piatok začne pršať

Zhoršenie počasia príde na Slovensko v posledný pracovný deň. Cez Taliansko sa bude presúvať smerom na východ tlaková níž, ktorá sa nad severným Jadranom prehĺbi a postupovať bude priamo nad Slovensko a potom ďalej smerom do Poľska.

S touto tlakovou nížou bude súvisieť ďalšie zrážkové pole, ktoré na naše územie prinesie niekoľko milimetrov zrážok, no v určitých oblastiach môže spadnúť až niekoľko desiatok milimetrov.

Pršať začne v piatok ráno na severozápadnom a západnom Slovensku a tu sa bude zrážkové pole udržiavať po väčšinu dňa. Na stredné a východné Slovensko sa zrážky dostanú až v piatok popoludní. Postupne sa rozprší na celom území, pričom ťažisko zrážok sa bude v noci z piatka na sobotu presúvať cez naše územie smerom k severovýchodu. Zrážky by mali ustávať až v sobotu ráno. Očakáva sa, že tlaková níž k nám prinesie až do 30 mm zrážok.

Čaká sa aj sneženie

Zatiaľ čo u nás bude pršať, tak nad Dánskom sa bude nachádzať ďalšia tlaková níž, ktorá začne nad Nemecko vťahovať chladnejší vzduch. Ten sa v noci z piatka na sobotu dostane aj nad naše územie. Vo výške 1500 m n.m. sa postupne ochladí na zhruba -3 °C.

Ochladenie pocítime na celom našom území. Teplota sa v sobotu nemusí dostať nad hranicu +10 °C a spolu s ochladením poklesne aj izoterma. Numerické modely očakávajú, že v noci z piatka na sobotu bude snežiť už od nadmorskej výšky okolo 900 m n.m

V sobotu ráno sa tak naše hory opäť sfarbia do bieleho nádychu, no snehu v nižších polohách sa zatiaľ obávať netreba.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
31 °C / 13 °C
Miriama
Zajtra
Dážď
29 °C / 15 °C
Martina
Utorok
Občasný dážď
24 °C / 10 °C
Oleg
Streda
Polooblačno
25 °C / 10 °C
Bystrík
Štvrtok
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Mária
Piatok
Dážď
25 °C / 11 °C
Ctibor
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd