Na Slovensko sa vrátia HORÚČAVY. V týchto okresoch pozor na zvýšené riziko vzniku požiarov

Dominik Cenkner

Po pár dňoch, počas ktorých sme si od vysokých teplôt oddýchli, sa na Slovensko znovu vrátia horúčavy. To robí vrásky na čele aj hasičom, ktorí upozorňujú na zvýšené nebezpečenstvo vzniku požiarov. Obzvlášť pozor by si mali dať obyvatelia týchto okresov.

Uplynulé dni sa na Slovensku niesli v znamení chladnejšieho počasia. Nie že by zrovna mrzlo, ale oproti predchádzajúcemu dňu, keď teploty stúpali nad +35 °C a trápilo nás aj dusno, bolo počasie s ohľadom na teploty priaznivejšie.

Od piatka znovu nastúpia horúčavy, pričom teploty pôjdu nahor postupne. Od juhozápadu k nám totiž do oblasti vyššieho tlaku vzduchu začne prúdiť teplý vzduch.

V posledný júlový víkend bude prevládať zväčša jasná, alebo len málooblačná obloha. Dnes treba počítať s teplotami do +32 °C, v sobotu do +35 °C a v nedeľu to môže byť na juhu a východe Slovenska až do +36 °C.

 

Hasiči sú v pohotovosti, hrozí zvýšené nebezpečenstvo vzniku požiarov

Pre okresy Žiar nad Hronom, Banská Štiavnica a Žarnovica platí od pondelka (22. 7.) čas zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiarov. Na lesných pozemkoch a v ich ochrannom pásme v regióne Pohronie tak budú do odvolania platiť viaceré obmedzenia. Informuje o tom TASR.

V čase zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiarov je verejnosť povinná dodržiavať zásady protipožiarnej bezpečnosti. „Fyzickým osobám sa zakazuje najmä fajčiť, odhadzovať horiace alebo tlejúce predmety alebo používať otvorený plameň na miestach so zvýšeným nebezpečenstvom vzniku požiaru, vypaľovať porasty bylín, kríkov, stromov a spaľovať horľavé látky na lesných pozemkoch, pre ktoré je vyhlásený čas zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiaru, a v ich ochrannom pásme,“ priblížili hasiči.

Vlastníci, správcovia alebo užívatelia lesných pozemkov sú v čase zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiarov povinní zabezpečovať v lesoch a v ich ochrannom pásme hliadkovaciu činnosť či zabezpečiť umiestnenie potrebného množstva protipožiarneho náradia na určenom mieste. Musia takisto udržiavať existujúce príjazdové cesty spôsobilé pre účinný zásah hasičov.

 

„Okresné riaditeľstvo HaZZ v Žiari nad Hronom upozorňuje, že v čase zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiaru bude vykonávať v poobedňajších hodinách a v dňoch pracovného voľna hliadkovaciu činnosť zameranú hlavne na dodržiavanie zákazu vypaľovania porastov bylín, kríkov a stromov,“ uviedli hasiči.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
31 °C / 13 °C
Miriama
Zajtra
Dážď
29 °C / 15 °C
Martina
Utorok
Občasný dážď
24 °C / 10 °C
Oleg
Streda
Polooblačno
25 °C / 10 °C
Bystrík
Štvrtok
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Mária
Piatok
Dážď
25 °C / 11 °C
Ctibor
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd