Na Slovensko sa rúti rozsiahly BÚRKOVÝ systém. Dajte si pozor

Na Slovensko sa rúti rozsiahly BÚRKOVÝ systém. Dajte si pozor
Peter Minárik

Pekné počasie na našom území už čoskoro skončí. Sformoval sa rozsiahly búrkový systém, ktorý sa v týchto chvíľach rúti nad naše územie. Intenzívne búrky sa k nám doženú z Rakúska.

Dnešný deň máme pomaly za sebou a priniesol na Slovensko ďalšiu vlnu veľmi teplého počasia. Predbežne bolo najteplejšie na juhu Podunajskej nížiny, kde sa teplota dostala pár desatín nad hranicu +37 °C.

Horúce počasie však už končí a v týchto chvíľach je už na krajnom západe oblačné počasie. Súvisí to s blížiacim sa búrkovým systémom, ktorý sa ženia nad Slovensko.

Búrkový systém dorazí večer

Nad Alpami sa počas dnešného popoludnia tvorili búrky, ktoré sa v druhej časti popoludnia začali rozširovať a vytvorili rozsiahly búrkový systém.

 

Tento búrkový systém sa tiahne aktuálne až z Nemecka, naprieč celým Českom, Rakúskom, Slovinskom až nad severné Chorvátsko. Línia búrok dosahuje niekoľko stoviek kilometrov.

aktuálna poloha búrkového systému
aktuálna poloha búrkového systému

Tento búrkový systém sa pomaly ale iste rúti na naše územie a vo večerných hodinách a počas noci bude postupovať aj cez naše územie.

Pozor na vietor a lejak

Hlavná časť búrkového systému sa preženie Moravou a čiastočne ovplyvní Záhorie, Považie a ďalšie okresy severozápadného Slovenska. Pozor si musia dať aj návštevníci hudobného festivalu Pohoda, kde hrozí večer búrka.

 

Prvé búrky očakávame po 19:00 v oblasti Záhoria. Nás však najviac zaujíma južná časť búrkového systému, ktorá sa nachádza nad južným Rakúskom a postupuje nad Maďarsko. Večer by búrky mali doraziť aj nad Podunajskú nížinu.

Pred samotným búrkovým systémom môže dochádzať aj k ďalším búrkam. Pôjde o samostatné a predovšetkým stacionárnejšie búrky, ktoré sa vyskytnú v rámci hôr.

Pokiaľ sa teda nachádzate vonku, tak začnite oveľa pozornejšie sledovať radar a aktuálny vývoj. Búrky hrozia najmä na celom západnom a severozápadnom Slovensku a pozor si treba dať predovšetkým na nárazový vietor a lejak. Situáciu sledujte na radare TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
19 °C / 4 °C
Ľudomila
Zajtra
Prehánky
23 °C / 6 °C
Olympia
Streda
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Eugénia
Štvrtok
Polooblačno
24 °C / 5 °C
Konštantín
Piatok
Skoro jasno
23 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Skoro jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd