Na Slovensko sa dnes vráti ZIMA. Počas dňa nás čaká výrazné ochladenie. Počítať treba aj so snežením

Na Slovensko sa dnes vráti ZIMA. Počas dňa nás čaká výrazné ochladenie. Počítať treba aj so snežením
Dominik Cenkner

Pravoslávni veriaci začali včera, 6. januára, sláviť Vianoce, podľa Juliánskeho kalendára. A to môže znamenať len jediné - na Slovensko sa vracia zima v plnej sile. Pred nami je výrazné ochladenie a počítať treba aj so snežením.

Prvé dni nového roka sa na Slovensku niesli v znamení nadpriemerne teplého počasia. Ešte aj na sviatok Troch kráľov sa teploty šplhali až k +10 °C. Prvá januárová nedeľa však na naše územie prinesie výraznú zmenu počasia. 

Frontálne rozhranie, ktoré v priebehu soboty prinieslo na naše územie množstvo zrážok, ktoré spôsobovali aj škody, sa z našej oblasti presunie ďalej na juhovýchod. Okrem toho medzi rozsiahlou tlakovou nížou so stredom nad Jadranským morom a tlakovou výšou nad severnou Európou k nám začne prúdiť od severovýchodu studený, pôvodom arktický vzduch.

Nedeľa tak bude prevažne zamračená, najmä z rána a dopoludnia treba na viacerých miestach počítať s dažďom. Vo vyšších - miestami najmä na severe a krajnom západe aj v nižších - polohách bude snežiť. Popoludní budú zrážky nad Slovenskom ustávať. 

Dnes nás čaká posledný deň pred návratom do škôl a prác po vianočných prázdninách či dovolenkách, dá sa preto predpokladať, že na cestách bude množstvo áut. Jazdite preto opatrne, môže sa totiž tvoriť poľadovica a na severe nie je vylúčená ani tvorba snehových jazykov.

Počas dňa príde výrazné ochladenie

Maximálna denná teplota dnes vystúpi v rozmedzí od +2 °C do +8 °C. Na severe a krajnom západe však bude chladnejšie, a to okolo -4 °C až +2 °C. 

V priebehu dňa sa bude výrazne ochladzovať na väčšine územia. Dopomôže tomu aj prevažne severný vietor s rýchlosťou 4 až 11 m/s. 

Na západe a východe vietor v priebehu hodín naberie ešte viac na sile. Fúkať bude s rýchlosťou 12 až 16 m/s, v nárazoch dokonca 18 až 28 m/s (100 km/h). Len na niektorých miestach Banskobystrického kraja sa očakáva slabý vietor. 

Oveľa citeľnejšie ochladenie nastane v priebehu pondelka. To sa už celodenný mráz očakáva na väčšine územia Slovenska. 

Pred nami sú tak dni, ktoré budú najchladnejšie v priebehu tejto zimy. Ďalšie informácie prináša naša predpoveď počasia.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
31 °C / 13 °C
Miriama
Zajtra
Dážď
29 °C / 15 °C
Martina
Utorok
Občasný dážď
24 °C / 10 °C
Oleg
Streda
Polooblačno
25 °C / 10 °C
Bystrík
Štvrtok
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Mária
Piatok
Dážď
25 °C / 11 °C
Ctibor
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd