Na Slovensko mieri búrkový systém. Pripraviť sa treba na intenzívne zrážky či krúpy

Dominik Cenkner

Piatkové popoludnie k nám čoskoro prinesie búrkový systém priamo z Maďarska. Pripraviť sa treba na početné blesky, ale najmä zrážky a zosilnenie vetra.

Na Slovensko aktuálne mieri pomerne rozsiahly búrkový systém. Ten sa vytvoril na severovýchode Maďarska.

V týchto chvíľach postupuje smerom na sever, pričom časť z neho už atakuje hranice nášho územia. Ako prví sa búrok dočkajú obyvatelia od Rožňavy po Moldavu nad Bodvou.

Krátko po nich budú nasledovať aj tí z okresov Košice-okolie, či Trebišov. Tieto búrky sú sprevádzané intenzívnymi zrážkami a početnými bleskami.

 

Pozor, hrozia škody

Juh Košického kraja tak čakajú krušné chvíle. Búrky, ktoré tam mieria, môžu priniesť intenzívnejšie zrážky a silný nárazový vietor.

Nie sú tak vylúčené ani bleskové povodne, ktoré dnes už zasiahli napr. Podhájsku či Lučenec. V oblasti, kde búrkový systém mieri už za posledných 24 hodín zaznamenali desiatky mm zrážok.

Až 36,2 mm udáva obec Svinica, niekoľko ďalších zrážkomerných staníc dosiahlo úroveň 30 mm. Ostatné sa potom pohybujú v rozmedzí od 5 do 20 mm.

Pred intenzívnymi búrkami na východe varuje aj služba Estofex. Tá pre túto časť Slovenska vydala dokonca výstrahu druhého stupňa. Búrky tam majú priniesť prívalové zrážky, veľké krúpy a silný vietor.

 
Výstrahy pred búrkami
Výstrahy pred búrkami, estofex.org

Všetky dôležité informácie pre vás sledujeme v našom LIVE textovom prenose. Aktuálnu polohu zrážok či búrok zobrazuje náš iRadar.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
31 °C / 13 °C
Miriama
Zajtra
Dážď
29 °C / 15 °C
Martina
Utorok
Občasný dážď
24 °C / 10 °C
Oleg
Streda
Polooblačno
25 °C / 10 °C
Bystrík
Štvrtok
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Mária
Piatok
Dážď
25 °C / 11 °C
Ctibor
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd