Na Slnku bola ďalšia silná erupcia. V noci na sobotu môžeme uvidieť polárnu žiaru

Na Slnku bola ďalšia silná erupcia. V noci na sobotu môžeme uvidieť polárnu žiaru
Veronika Sádovská

Na Slovensku budeme mať možnosť znova pozorovať polárnu, blíži sa totiž geomagnetická búrka triedy G3. Pohľad na nádherné divadlo nám môže pokaziť počasie.

Centrum pre predpovede vesmírneho počasia NOAA (Národný úrad pre oceán a atmosféru) predpovedá možnú búrku triedy G3 medzi 3. a 5. októbrom. Milovníci polárnej žiary by preto mohli mať možnosť byť svedkami nebeského divadlo počas noci z piatka na sobotu a to aj v nezvyčajných zemepisných šírkach.

Geomagnetická búrka je výsledkom výronu koronálnej hmoty (CME), obrovského množstva plazmy vyvrhnutej zo Slnka počas výbuchu triedy X, ku ktorému došlo 1. októbra. Tieto udalosti patria medzi najsilnejšie v oblasti slnečných búrok a môžu priamo ovplyvniť Zem.

 

Môžu to pokaziť oblaky

Keďže bude geomagnetická búrka dosť silná na to, aby sme mohli pozorovať polárnu žiaru aj u nás, zostáva už len sledovať predpoveď počasia a to prevažne v noci z piatka na sobotu.

A tu je práve problém. Podľa všetkého nám nebeské divadlo pokazí zamračená obloha. Ak máte ale chuť na polárnou žiarou vycestovať aj k našim susedom, pravdepodobne ju uvidíte v severnej polovici Poľska, prípadne ešte ďalej a do v Nemecku.

Ostatným nám ostáva dúfať, že sa miestami oblačnosť pretrhne a niečo predsa len uvidíme.

 

Klasifikácia geomagnetických búrok

Geomagnetické búrky sú klasifikované na stupnici od G1 do G5, pričom G5 predstavuje najintenzívnejšie búrky a G1 najslabšie. V súčasnosti výstraha NOAA predpovedá podmienky líšiace sa medzi G1 a G3. Ak hladiny dosiahnu triedu G3, polárne žiary by mohli byť viditeľné až do nižších zemepisných šírok, okolo 50 stupňov, a dosiahnuť štáty ako Illinois a Oregon v Spojených štátoch či našu oblasť v Európe.

Súčasné predpovede naznačujú, že geomagnetická búrka by sa mohla prejaviť s väčšou intenzitou odteraz do 5. októbra, ale slnečné búrky, podobne ako počasie na Zemi, je ťažké s istotou predpovedať.

Aj dnes na Slnku prebehla ďalšia silná erupcia, dokonca najsilnejšia za v tomto slnečnom cykle, preto v nasledujúcich hodinách a dňoch budeme presnejšie informovať o vývoji aj pre našu oblasť.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
19 °C / 3 °C
Eliška
Zajtra
Jasno
24 °C / 5 °C
Brigita
Streda
Prehánky
20 °C / 6 °C
Dionýz
Štvrtok
Polooblačno
22 °C / 7 °C
Slavomíra
Piatok
Občasný dážď
19 °C / 6 °C
Valentína
Sobota
Prehánky
15 °C / 5 °C
Maximilián
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd