Na Sibíri je nezvyčajne veľa snehu, čo môže mať v ZIME vplyv na počasie u nás

Na Sibíri je nezvyčajne veľa snehu, čo môže mať v ZIME vplyv na počasie u nás
Veronika Salayová

Na Sibír dorazila zima a spolu s ňou aj výdatné sneženie. Ako vieme, túto jeseň vykazuje polárny vír znaky slabšieho prúdenia a masa chladného vzduchu nad Sibírom môže ešte viac oslabiť celkový vývoj polárneho víru počas zimy. Čo to presne znamená a ako to ovplyvní tohtoročnú zimu? 

S príchodom jesene sa polárne oblasti začínajú viac a viac ochladzovať. Severný pól dostáva čoraz menej slnečnej energie a zima tu zvyčajne začína skôr − a v týchto dňoch už dorazila aj na Sibír. 

Zároveň sa od jesene nad severným pólom vytvára polárny vír, ktorý však tento rok vykazuje znaky slabšieho prúdenia. Poveternostné vzorce tak môžu ovplyvniť polárny vír vybudovaním rozsiahlej snehovej pokrývky nad Sibírom.

Viaceré štúdie dokázali, že rozsah snehovej pokrývky v októbri na Sibíri oslabuje stratosférický polárny vír v neskoršom období, ako upozorňuje aj portál Severe Weather Europe

V dôsledku snehovej pokrývky sa nad regiónom môže vyvinúť silnejší zimný vysokotlakový systém. Potom táto silnejšia oblasť vysokého tlaku ovplyvňuje polárny vír, pretože posiela viac vertikálnej energie do stratosféry, uvádza ďalej špecializovaný portál.

 

Polárny vír sa môže ďalej oslabovať

Slabší polárny vír prirodzene znamená slabšiu polárnu cirkuláciu a väčšiu šancu prepuknutia studeného vzduchu nad Spojenými štátmi a Európou počas zimy. Zjednodušene povedané, čím slabší polárny vír, odborne polar vortex, tým môžu byť zimy v Európe a USA chladnejšie. 

Aktuálne už nad Sibírom zaznamenávame viac sneženia ako zvyčajne. Nižšie uvedený graf ukazuje, že rozsah snehovej pokrývky v Eurázii je o niečo viac ako 10 miliónov štvorcových kilometrov, čo je nadpriemerné množstvo pre toto ročné obdobie a je tretie najvyššie za posledných 20 rokov.

Nadpriemerné sneženie v Sibíri
Nadpriemerné sneženie v Sibíri, Zdroj: SWE

Do konca mesiaca zostávajú ešte dva týždne, no pri pohľade na 7- až 11-dňovú predpoveď tlakovej anomálie môžeme vidieť ďalšie výrazné sneženie na Sibíri.

Môže dôjsť ku kolapsu polárneho víru

Toto sneženie môže teda oslabiť a narušiť polárny vír a polárnu cirkuláciu. Ak poláry vír vstúpi do zimy v slabšom stave, čo sa aktuálne deje, je náchylnejší na úplný kolaps. Keď tlakové systémy zosilnejú a viac energie ide nahor do stratosféry, môže sa dosiahnuť bod, kedy sa polárny vír môže úplne zrútiť.

To sa nazýva náhle stratosférické otepľovanie (SSW) a znamená silné otepľovanie stratosféry a následný kolaps polárneho vortexu.

 

Ak by k tomuto scenáru došlo, tak do USA alebo častí Európy by zatiekla masa chladného vzduchu, ktorá by prinesla výrazné ochladenie a sneženie. Kam presne A kedy by arktický vzduch zatiekol, sa teraz nedá predpovedať. Aktuálny vývoj však budeme sledovať naďalej a o všetkom včas informovať. 

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
15 °C / -1 °C
Vladimíra
Zajtra
Skoro jasno
15 °C / -1 °C
Hedviga
Piatok
Polooblačno
15 °C / -2 °C
Lukáš
Sobota
Jasno
16 °C / -1 °C
Kristián
Nedeľa
Jasno
15 °C / 1 °C
Vendelín
Pondelok
Jasno
19 °C / 1 °C
Uršuľa
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd