Na Sibíri je aktuálne nadpriemerne veľa snehu. Ovplyvní to aj zimu u nás

Na Sibíri je aktuálne nadpriemerne veľa snehu. Ovplyvní to aj zimu u nás
Dominik Cenkner

O tom, akú zimu tento rok očakávať, sa už písalo mnoho. Všetko bude závisieť od viacerých faktorov, pričom jedným z tých, o ktorom sa často nehovorí, je množstvo snehu na Sibíri. Aktuálne ho tam je veľa, ako teda vie ovplyvniť nasledujúce mesiace v našej oblasti?

Ako pripomína web in-pocasi.cz, v tomto týždni sme sa prehupli do druhej polovice meteorologickej jesene, čo okrem iného znamená už výrazne nižšie množstvo dopadajúcej energie od Slnka na severnej pologuli, predovšetkým potom do vyšších zemepisných šírok. A zatiaľ čo u nás sme zažili zatiaľ len párkrát sneženie na horách, ktoré viedlo k vytvoreniu maximálne tenkej a prechodnej snehovej pokrývky, v oblasti Sibíri už leží sneh.

Na tomto mieste sa hodí pripomenúť, že sneh v Rusku už napadol aj mimo Sibír. Pred pár dňami sme informovali, že prvej snehovej nádielky sa dočkali aj v meste Vologda.

To, že na Sibíri je už v polovici októbra sneh síce nie je nezvyčajné, ale aktuálny rozsah snehovej pokrývky je výrazne väčší ako v posledných rokoch – presahuje 10 miliónov kilometrov štvorcových. Je teda tretí najväčší za posledných 20 rokov. V mnohých regiónoch hlásia 10 až 20 cm, výnimočne ale leží aj cez pol metra snehu. A práve rozsiahlejší výskyt snehovej pokrývky v tejto časti sveta môže mať pomerne zaujímavý vplyv na počasie počas nasledujúcej zimy, pri ktorom sa tento vplyv postupne od spodných vrstiev troposféry propaguje do stratosféry.

 

Množstvo snehu na Sibíri môže ovplyvniť zimu u nás

Čím väčší je rozsah snehovej pokrývky počas októbra na Sibíri, tým výraznejšie sa počas ďalších týždňov v novembri ochladzujú spodné vrstvy vzduchu. V tom čase už tam slnko svieti len krátko a len „slabo“, čo uľahčuje zmohutnenie známej sibírskej tlakovej výše. Tá následne pôsobí výraznejšie meandrovanie troposférického tryskového prúdenia, kedy je do arktických oblastí prinášané väčšie množstvo tepla a súčasne to napomáha vertikálnemu šíreniu časti energie do stratosféry.

Tým je ale narušená štruktúra stratosférického polárneho víru. A potom, počas decembra a januára môže dochádzať k tzv. stratosférickým otepleniam vedúcim k zoslabeniu stratosférického víru. Dokonca môže nastať tzv. „zrútenie“ polárneho stratosférického víru, ktoré sa potom prejaví aj smerom do troposféry, kedy dochádza k vývoju tzv. negatívnej fázy arktickej oscilácie.

Pri takejto situácii je potom v polárnych oblastiach tlak vzduchu nadnormálny, čo vedie k zoslabeniu cirkumpolárneho (troposférického) víru a umožňuje prenikaniu studeného vzduchu do nižších zemepisných šírok – teda inými slovami k vpádom studeného, ​​pôvodom arktického vzduchu napríklad do USA, strednej ale aj južnej Európy, alebo východnej Číny a Japonska. Na druhej strane ale pochopiteľne pri týchto situáciách existujú regióny, kde tryskové prúdenie meandruje smerom na sever a prináša tam naopak teplý vzduch.

Očakávaná teplotná odchýlka (voči obdobiu 1993-2016) za celú zimu z multimodelového výstupu (použité modely uvedené vpravo hore)
Očakávaná teplotná odchýlka (voči obdobiu 1993-2016) za celú zimu z multimodelového výstupu (použité modely uvedené vpravo hore), charts.ecmwf.int

Čo hovorí história?

Ak nahliadneme do histórie, potom zistíme, že druhý a tretí najväčší rozsah snehovej pokrývky na Sibíri za posledných 50 rokov bol zaznamenaný v rokoch 2014 a 2016. Nasledujúce zimy sa skutočne stali zimami, kedy tlakové pole v stredných šírkach malo často skôr meridionálny ako zonálny charakter. Ale zatiaľ čo v Česku zima 2014/2015 skončila ako veľmi mierna, o dva roky neskôr zaznamenali 7. najchladnejší január (2017) od roku 1961.

Samozrejme v iných častiach sveta dochádzalo k výraznejším vpádom studeného vzduchu a k výskytu sneženia v južnejších oblastiach. Aktuálna situácia s polárnym vírom v stratosfére ukazuje na jeho zatiaľ menšiu intenzitu v porovnaní s obvyklým stavom v tejto časti roka. A podľa súčasných sezónnych prognóz by sila vetra v stratosfére na okraji polárnej oblasti mala byť skôr podpriemerná aj počas nasledujúcich mesiacov.

Ako veľmi sa to prejaví na sklone k prípadnému kolapsu tohto víru a následnú propagácii do troposféry je zatiaľ ťažké určiť. Sezónne modely v súčasnosti opäť preferujú teplotne nadpriemerné zimné mesiace, aj keď očakávané odchýlky nie sú často také vysoké ako vlani alebo predvlani. A najmä pre časti Severnej Ameriky sú časté signály o miestami teplotne podpriemernej zime, najmä v jej severozápadnej časti.

 

Na druhej strane ale aj počas celkovo teplej zimy sa občas vyskytnú vpády studeného arktického vzduchu sprevádzané celodennými mrazmi a snehovou pokrývkou. Na konkrétnejšie prognózy zimného počasia v našej oblasti si však musíme ešte niekoľko týždňov počkať.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
17 °C / -1 °C
Alojza
Zajtra
Skoro jasno
15 °C / 1 °C
Kvetoslava
Piatok
Oblačno
15 °C / 1 °C
Aurel
Sobota
Skoro jasno
19 °C / -2 °C
Demeter
Nedeľa
Skoro jasno
20 °C / -3 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
17 °C / -2 °C
Dobromila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd