Na severe Maďarska v noci mrzlo. Teplota pod nulu klesla v špecifickej oblasti

Na severe Maďarska v noci mrzlo. Teplota pod nulu klesla v špecifickej oblasti
Dominik Cenkner

Máte už dosť neúmorných horúčav? Na severe Maďarska sa nachádza miesto, kde v noci z nedele na pondelok mrzlo. Meteostanica sa však nachádza v špecifickej oblasti, vysvetlíme si, prečo.

V noci z nedele na pondelok, teda hneď na začiatku meteorologickej jesene, zaznamenali u našich južných susedov mínusové teploty. O 5. hodine a 20. minúte ukazoval teplomer Geoinformatického inštitútu -0,5 °C.

Teplota pod nulu klesla v nadmorskej výške 755 metrov. To nie je veľa a keďže Maďarsko, rovnako ako aj my, prežívame vlnu extrémnych horúčav, na prvý pohľad sa nameraná teplota môže javiť ako chyba.

Pravdou však je, že lokalita, označovaná ako Mohos-töbör (voľne preložené ako Mohosova dolina), je veľmi špecifická. Teploty sú tam často oveľa nižšie oproti národnému priemeru.

 

Mrzlo v špecifickej oblasti

Mohos-töbör je zaujímavá lokalita na severe Maďarska, ktorá je známa svojou špecifickou mikroklímou. Nachádza sa v pohorí Bükk a je to miesto, kde boli zaznamenané výrazné teplotné extrémy.

Táto oblasť je chránená ako súčasť Bükkského Národného Parku a je známa svojimi drastickými krátkodobými zmenami teploty, ktoré sú charakteristické pre jej mikroklímu. Zároveň ide o najchladnejšie miesto v Maďarsku.

Lokalita je tiež zaujímavá pre turistov a vedeckých pracovníkov, ktorí majú záujem o štúdium unikátnych klimatických javov. Výskumy v tejto oblasti môžu pomôcť lepšie pochopiť, ako lokálne faktory, ako je vegetácia, terén a expozícia voči slnku, ovplyvňujú tvorbu mikroklímy.

 

Výskum mikroklímy v Mohos-töböri je dôležitý pre pochopenie lokálnych klimatických podmienok a môže poskytnúť cenné informácie pre širšie meteorologické štúdie.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
17 °C / 2 °C
Jolana
Zajtra
Občasný dážď
19 °C / 4 °C
Ľudomila
Utorok
Prehánky
23 °C / 6 °C
Olympia
Streda
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Eugénia
Štvrtok
Polooblačno
24 °C / 5 °C
Konštantín
Piatok
Skoro jasno
23 °C / 7 °C
Ľuboslav
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd