Na Sahare už začalo PRŠAŤ. Toto sa stáva raz za 50 rokov

Na Sahare už začalo PRŠAŤ. Toto sa stáva raz za 50 rokov
Veronika Salayová

Na saharskej púšti sa aktuálne začalo odohrávať niečo, čo sa stáva len veľmi zriedka. Na Sahare začalo pršať a pršať tak skoro neprestane. 

Na Saharu zamierili výdatné dažde, čo je veľmi zriedkavá udalosť. Nestáva sa totiž príliš často, aby sa na saharskej púšti napršalo toľko zrážok, ako avizujú aktuálne numerické modely.

Prvé slabšie zrážky už dorazili do južných oblasti Sahary, no numerické modely avizujú, že pršať by malo do približne 10. septembra a zrážky sa budú rozširovať viac na sever do centrálnych oblastí púšte. 

Spadnúť má pritom veľké množstvo vody, a niektoré lokality môžu dokonca zaznamenať až 500 %-né zrážky, čo je vskutku výrazná anomália. 

 

Zrážok bude na Sahare nečakane veľa. Prečo na Sahare zaprší?

Predpokladá sa, že v niektorých oblastiach púšte spadne viac ako 25 mm zrážok, čo predstavuje priemerné zrážky za 5 až 10 rokov, no v niektorých častiach to bude aj viac, čo môže predstavovať aj najviac zrážok za posledných 50 rokov. Vďaka tomu je táto udalosť skutočne pozoruhodná.

V nasledujúcich takmer dvoch týždňoch sa pás nízkeho tlaku − známy ako zóna intertropickej konvergencie − zatúla nezvyčajne ďaleko na sever a prinesie zrážky, ale aj búrky. 

Najviac zrážok spadne v štátoch ako Mali, Niger a Čad. Zatiaľ čo v južných častiach každej z týchto krajín prší, v severných častiach takmer vôbec nie. Numerické modely predpovedajú celkové úhrny zrážok za september do 400 mm v Mali a do 200 mm medzi Nigerom, Čadom a Sudánom, čo sú pre tieto krajiny nevídané hodnoty.

 


 
V niektorých afrických krajinách, vrátane Mali, Nigeru, Čadu a Sudánu, sa september s veľkou pravdepodobnosťou stane najvlhkejším mesiacom za posledných 50 rokov.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
17 °C / 2 °C
Jolana
Zajtra
Občasný dážď
19 °C / 4 °C
Ľudomila
Utorok
Prehánky
23 °C / 6 °C
Olympia
Streda
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Eugénia
Štvrtok
Polooblačno
24 °C / 5 °C
Konštantín
Piatok
Skoro jasno
23 °C / 7 °C
Ľuboslav
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd