Na Sahare sa bude diať niečo veľmi ZRIEDKAVÉ. Mieria tam výdatné zrážky. Čo sa deje?

Na Sahare sa bude diať niečo veľmi ZRIEDKAVÉ. Mieria tam výdatné zrážky. Čo sa deje?
Veronika Salayová

V saharskej púšti, inak známej ako najsuchšie miesto na Zemi, sa chystá jedinečná udalosť − spadne tam neobvykle veľké množstvo zrážok, pričom dažďa môže byť až o 500 % viac, ako je dlhodobý normál. Súvisí to so zmenou klímy? 

Na Saharu mieria výdatné dažde, čo je veľmi zriedkavá udalosť. Nestáva sa totiž príliš často, aby sa na saharskej púšti napršalo toľko zrážok, ako avizujú aktuálne numerické modely, informuje špecializovaný portál Severe Weather Europe.

Výdatnejšie zrážky na Sahare sú veľmi zriedkavé, v priemere menej ako raz za desaťročie, ale zvyčajne sú znakom toho, že sa možno niečo mení v poveternostnom systéme Zeme, čo naznačuje nezvyčajný stav atmosféry.

Prečo na Sahare takmer nikdy neprší?

Sahara je označovaná za najsuchšie miesto na Zemi, pretože do nej padá málo až žiadne ročné zrážky. Je to najväčšia a najhorúcejšia púšť na svete, ktorá sa rozprestiera od Atlantického oceánu na západe až po Červené more na východe. Pokrýva viac ako 9,2 milióna štvorcových kilometrov.

 

Táto oblasť je horúca a suchá, pretože sa nachádza pod subtropickým hrebeňom, stálym systémom vysokého tlaku. Tento hrebeň spôsobuje, že vzduch klesá, čím sa atmosféra stáva suchou a stabilnou a zabraňuje tvorbe oblačnosti a zrážkam.

Sahara však nebola vždy horúcou pustatinou. Pred niekoľkými tisíckami rokov to bola zelená oblasť s jazerami, riekami a bujnou vegetáciou. Ale zmeny na obežnej dráhe Zeme spôsobili zmeny vo svetovom počasí. To náhle premenilo zelenú oblasť na jednu z najsuchších krajín na Zemi.

Saharu zasiahnu dažde. Čo sa deje?

Cez polovicu saharskej púšte spadne za rok menej ako 25 mm, no zrážky na väčšine územia Sahary je veľmi zriedkavé. Najnovšia predpoveď modelu GFS pre celkové zrážky v nasledujúcich 16 dňoch ukazuje, že do Sahary mieria nečakané zrážky.

model zrážok
model zrážok, zdroj: GSF/SWE


Predpoveď anomálií úhrnu zrážok nižšie ukazuje, že veľká časť saharskej púšte zažije v nasledujúcich dvoch týždňoch a pravdepodobne aj neskôr rozsiahlu anomáliu zrážok, informuje portál Severe Weather Europe.

 

Pri pohľade na celkový úhrn zrážok modelu ECMWF taktiež vidíme, že na Saharu mieria zrážky. Úhrny síce nie sú príliš vysoké, no aj toto množstvo zrážok lokálne predstavuje až 500 % viac, ako je dlhodobý normál pre túto púšť. 

model zrážok
model zrážok , zdroj: ECMWF/SWE

Tieto zrážky sú teda na Sahare zriedkavé, ale raz za čas sa predsa len objavia. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Zajtra
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd