VIDEO: Na oblohe sa zjavil zvláštny úkaz, ktorý videli aj Slováci. Nebolo to však UFO

VIDEO: Na oblohe sa zjavil zvláštny úkaz, ktorý videli aj Slováci. Nebolo to však UFO
Ema Bazhaykin

Na oblohe sa vo štvrtok večer objavil zvláštny úkaz, ktorý mnohým pripomínal UFO. Záhadný objekt presvišťal nočnou oblohou a bol pozorovaný nielen zo Slovenska, ale aj z okolitých krajín. Nebolo to však UFO.

Vo štvrtok 2. mája sa oči mnohých upriamili na večernú oblohu v očakávaní polárnej žiary. Mnohým sa ju aj podarilo zachytiť, zároveň však vďaka nej uvideli aj niečo, čo na oblohe vôbec neočakávali. Objekt nápadne pripomínajúcu UFO (neidentifikovaný lietajúci predmet) sa pritom dal pozorovať aj zo Slovenska.

Nebyť toľko rozruchu okolo polárnej žiary, mnohým by sa určite nechcelo vybehnúť po zotmení von a nevzniklo by tak množstvo unikátnych záberov a videí neznámeho svetelného objektu na oblohe, ktorými sa na sociálnych sieťach pýšili obyvatelia mnohých krajín Európy.

 

UFO alebo ACS3?

Bezprostredne po tomto nebeskom divadle sa na sociálnych sieťach spustili diskusie o pôvode objektu, ktorý sa objavil na oblohe. Skalní fanúšikovia teórií o UFO boli presvedčení o prítomnosti mimozemských civilizácií, iní zas hovorili o ACS3 (Advanced Composite Solar Sail System), čiže o solárnej plachte novej generácie od spoločnosti NASA.
Vesmírna medúza na nočnej oblohe
Vesmírna medúza na nočnej oblohe, foto: Lubuscy Łowcy Burz
 
Pravda sa však, ako to napokon vždy býva, ukázala oveľa jednoduchšou. O vesmírne predstavenie sa nám opäť postaral Elon Musk so svojou spoločnosťou SpaceX.
 
To, čo mnohí na oblohe videli, bol druhý stupeň rakety Falcon 9 na polárnej dráhe vypúšťajúcej prebytočné palivo pred vstupom do atmosféry. Raketa odštartovala o 20:36 z Kalifornie na polárnu obežnú dráhu okolo zeme a vypustila dva satelity World View Legion.
 

UFO na pozadí polárnej žiary

Ako keby toho nebolo málo, mnohí pozorovatelia nočnej oblohy mali to šťastie, že sa im podarilo spozorovať obe nebeské predstavenia naraz. Snímky z Ukrajiny, Slovenska aj Maďarska ukazujú, že tí, ktorí mali šťastie na ideálne poveternostné podmienky a dobrú viditeľnosť, uvideli raketu Falcon 9, ako preplávala oblohou cez svetlá polárnej žiary.

Mnohí pozorovali súčasne polárnu žiaru a vesmírnu medúzu
Mnohí pozorovali súčasne polárnu žiaru a vesmírnu medúzu, foto: idokep.hu, Viktor Szemán

Úkaz, ktorý na oblohe vytvárajú rakety, sa hovorovo nazýva aj „vesmírna medúza“. Vesmírna medúza, v angličtine známa ako Space Jellyfish, môže vzniknúť, keď sa lúče Slnka, ktoré nie sú príliš „hlboko“ pod obzorom, odrážajú v noci a skoro ráno od plynov vychádzajúcich z rakety. V tomto prípade sa plyny unikajúce silou oveľa väčšou než je atmosférický tlak, silne šíria bočne vo vzduchu, čím vzniká tvar medúzy.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Zajtra
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd