Na festival Pohoda mieri intenzívna búrka. Prináša silný vietor

Na festival Pohoda mieri intenzívna búrka. Prináša silný vietor
Dominik Cenkner

Už sme avizovali, že festival Pohoda večer zasiahnu intenzívne búrky. Jedna taká už aktuálne mieri na trenčianske letisko.

Festival Pohoda včera odštartoval svoj 27. ročník. Trojdňový maratón hudby, tanca, divadla, vizuálneho umenia, diskusií či workshopov odpálila kultová slovenská kapela Para špeciálnym, poldruhahodinovým koncertom.

Program pokračuje aj dnes. Návštevníci si však musia dať pozor na mimoriadne intenzívne búrky, ktoré sa ženú k areálu trenčianskeho letiska.

Búrky sprevádza silný nárazový vietor

Okolo 19. hodiny sa na Záhorie dostal búrkový systém z Česka, ktorý bol sprevádzaný najmä lejakmi. U našich susedov spôsobil množstvo škôd a problémov. Viac sme o tom informovali v tomto článku.

 

Tento búrkový systém postupuje na severovýchod, pričom v nasledujúcich minútach dorazí do okolia Trenčína.

Na festivale sa nachádza približne 30 000 ľudí. Tí by sa mali mať na pozore.

Búrky sú totiž u nás sprevádzané najmä silným nárazovým vetrom. V okolí Trnavy z neoficiálnych meteostaníc vietor dosahuje nárazy okolo 94 km/h.

Tak silný vietor už môže spôsobiť množstvo škôd a dôjsť môže aj k zraneniam.

Nad festivalom Pohoda sa už zmráka
Nad festivalom Pohoda sa už zmráka, imeteo.sk

Počasie na festivale Pohoda už raz spôsobilo katastrofu

Sobota 18.júla 2009 zmenila vyše 30-tisíc návštevníkom festivalu Pohody všedný deň na doslova boj o holý život. Vtedy 13. ročník najväčšieho festivalu na Slovensku bežal bez problémov. Meteorológovia ale vydali výstrahy pred zlým počasím. Organizátori vtedy oznámili, že sa blíži búrka. Dokonca prerušili program na tri hodiny. Výstrahy sa nakoniec potvrdili. Nápor vetra bol taký silný, že nadvihol bočnú stenu hlavného pódia – O2 arény. Bol to okamih, ktorý sa navždy zapísal do histórie. Stage manažérom bol súčasný primátor Bratislavy Matúš Vallo. Na starosti mal, aby skupiny načas prišli a odišli z pódia.

Zrútenie stanu si na mieste vyžiadalo jednu obeť. Zomrel 29-ročný Martin Kašák z Piešťan. Okolité nemocnice prijali niekoľko zranených. Hospitalizovali 40 ľudí, niektorých s ťažkými zraneniami hlavy. Ďalších 56 ošetrili ambulantne. S vážnym poranením hlavy prijali aj 19-ročnú Nikolu Kapkovú. Podstúpila niekoľko operácií. O tri mesiace neskôr napokon zomrela a stala sa tak druhou obeťou tragédie. Snáď sa tragédia tento rok opakovať nebude.

Pozor na cestách

Problémy hlásia už vodiči na cestách. Práve v okolí Trnavy je na ceste viacero popadaných stromov. Jazdite preto opatrne.

Búrky okrem problémov prinesú aj ochladenie. Teplota môže klesnúť o niekoľko stupňov. Po 20. hodine máme v okolí Bratislavy +22 °C.

 

Pripomíname, že polohu búrok zobrazuje náš iRadar. Všetky dôležité informácie nájdete >>>TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
22 °C / 6 °C
Olympia
Zajtra
Skoro jasno, búrky
24 °C / 5 °C
Eugénia
Štvrtok
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Piatok
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd