Na farme najväčšieho producenta vajec sa objavila vtáčia chrípka: Na toto si dajte pozor

Na farme najväčšieho producenta vajec sa objavila vtáčia chrípka: Na toto si dajte pozor
Ema Bazhaykin

U najväčšieho slovenského producenta slepačích vajíčok sa objavil vírus vtáčej chrípky. Veterinári teraz varujú ostatných chovateľov.

Na farme najväčšieho slovenského producenta slepačích vajec Novogal v Dvoroch nad Žitavou sa objavila vtáčia chrípka, o čom informoval portál poľnoinfo.sk.

Veterinári nariadili ostatným chovateľom hydiny v 10-kilometrovom okruhu, aby svoje mäso a vajcia neumiestňovali na trh až do odvolania, aby sa zabránilo šíreniu nákazy.

Vtáčia chrípka sa potvrdila ešte na začiatku týždňa

U najväčšieho slovenského producenta slepačích vajíčok sa objavil vírus vtáčej chrípky. Ešte v pondelok 21. októbra 2024 bol na Regionálnu veterinárnu a potravinovú správu Nové Zámky nahlásený úhyn 500 kusov nosníc na farme v Dvoroch nad Žitavou.

 

Veterinárny lekár RVPS odobral päť uhynutých nosníc a zaslal ich do Národného referenčného laboratória. V utorok 22. októbra, v poobedňajších hodinách, informovalo laboratórium o pozitívnom výsledku testovaných vzoriek na vírus vysokopatogénnej aviárnej influenzy (vtáčej chrípky, HPAI).

Novogal nie je iba najväčším producentom slepačích vajec v krajine, ale aj dôležitým dodávateľom brojlerového mäsa. Celkovo chová asi 650-tisíc nosníc a vlani dodal na trh 175 miliónov vajíčok.

Chovatelia v okruhu 10-kilometrov od nákazy teraz nemôžu na trh umiestňovať svoje mäso ani vajcia. Vymedzené pásmo sa dotýka obcí v okresoch Nové Zámky aj Komárno.

Okrem chovateľov zo samotného mesta Nové Zámky vypadli z trhu aj chovatelia z obcí Bánov, Bešeňov, Branovo, Semerovo, Dubník, Pribeta, Bajč a miest Hurbanovo a Nesvady.

 

Čo je to vtáčia chrípka?

Vtáčia chrípka je infekčné ochorenie vtákov spôsobené chrípkovým vírusom A, ktorý však môže nakaziť aj niektoré druhy cicavcov, vrátane človeka. Prvýkrát ho identifikovali v Taliansku pred viac ako 100 rokmi a v súčasnosti sa vyskytuje celosvetovo.

Nakaziť sa ňou môže aj človek. Vtáčia chrípka sa môže prenášať vdýchnutím prachu s obsahom výlučkov uhynutých zvierat, kontaktom s kontaminovanými plochami a povrchmi či výlučkami z chorých zvierat a odpadmi.

Nakaziť sa možno aj priamym kontaktom s osobou, ktorá je infikovaná vírusom vtáčej chrípky. Miesto vstupu vírusu do organizmu človeka sú ústa, nos a očné spojovky.

Ochorenie sa na ľuďoch môže prejaviť ako akútne zápalové ochorenie horných dýchacích ciest. Nástup je obvykle náhly, často sa začína zimnicou, bolesťami hlavy, teplotami.

Chorý má bolesti svalov a kĺbov, suchý dráždivý kašeľ, nádchu, pocit sucha a škriabania v hrdle. Inkubačná doba v prípade infekcie vírusom vtáčej chrípky je v priemere sedem až desať dní.

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
15 °C / 1 °C
Aurel
Zajtra
Skoro jasno
19 °C / -2 °C
Demeter
Nedeľa
Skoro jasno
20 °C / -3 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
17 °C / -2 °C
Dobromila
Utorok
Oblačno
18 °C / 4 °C
Klára
Streda
Oblačno
14 °C / 1 °C
Simona
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd