Na Evereste našli nohu. Pomôže rozlúštiť storočnú záhadu?

Na Evereste našli nohu. Pomôže rozlúštiť storočnú záhadu?
Veronika Sádovská

Tím horolezcov našiel na úpätí Mount Everestu nohu, ktorá zrejme patrí britskému horolezcovi zmiznutému pred 100 rokmi. Nález by mohol pomôcť vyriešiť jednu z najväčších záhad spojených s najvyššou horou sveta.

Andrew Comyn "Sandy" Irvine sa pokúsil vystúpiť na vrcholok Everestu v júni 1924 so svojim partnerom Georgom Mallorym. Obaja ale zmizli a zatiaľ čo ostatky jeho partnera boli nakoniec nájdené, Irvinovo telo nebolo nikdy objavené.

Minulý mesiac ale tím, ktorý na Mount Evereste nakrúcal dokument pre National Geographic, narazil na nohu, ktorú odkryl čerstvo roztopený ľad. Známy filmár a dobrodruh Jimmy Chin, ktorý tím viedol, popísal objav ako „ohromný a emotívny okamih".

 

Pomôže vyriešiť storočnú záhadu

Mnohí si kládli otázku, či sa Irvinovi a jeho partnerovi podarilo stať sa prvými ľuďmi, ktorí dosiahli vrchol Everestu a to 29 rokov predtým, než sa to oficiálne podarilo Edmundovi Hillarymu a Tenzingovi Norkejovi. Počas týchto sto rokov, čo bol horolezec nezvestný, sa niektorí snažili po Irvinovom tele pátrať, pretože so sebou mal mať fotoaparát s nevyvolaným filmom, ktorý by mohol dokázať, či on a George Mallory uspeli.

Britské úrady teraz overujú totožnosť nohy s pomocou vzorky DNA. Filmári sú si ale istí, že noha patrí Irvinovi, pretože na ponožke je štítok s vyšitým menom AC Irvine.

Vyšitý nápis na ponožke
Vyšitý nápis na ponožke, Jimmy Chin/National Geographic

Nohu objavili náhodou

Nohu objavili, keď tím dokumentaristov v septembri zostupoval po centrálnom ľadovci Rongbuk na severnej stene Everestu. Cestou našli kyslíkovú fľašu označenú dátumom 1933. V tomto roku bola na Evereste expedícia, ktorá našla predmet patriaci Irvinovi.

Povzbudený týmto možným znamením, že by Irvinovo telo mohlo byť blízko, tím niekoľko dní ľadovec prehľadával, kým jeden z nich zbadal topánku, ako sa vynára spod topiaceho sa ľadu. Bola to šťastná náhoda, pretože podľa ich odhadu sa ľad roztopil len týždeň predým.

 

Noha bola z roztopeného ľadu vybratá, aby ju nepoškodili krkavci a odovzdaná čínskym horolezeckým úradom, ktoré spravujú severnú stenu Everestu.

Keď Irvine zmizol, mal 22 rokov a bol najmladším členom expedície, ktorá horolezecký svet fascinuje už 100 rokov. Dvojica horolezcov bola naposledy videná živá 8. júna 1924, keď sa vydala na vrchol. Malloryho telo našiel až v roku 1999 jeden americký horolezec.

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
15 °C / 1 °C
Maximilián
Zajtra
Skoro jasno
14 °C / 2 °C
Koloman
Pondelok
Skoro jasno
13 °C / 1 °C
Boris
Utorok
Jasno
12 °C / -2 °C
Terézia
Streda
Jasno
14 °C / -3 °C
Vladimíra
Štvrtok
Polooblačno
14 °C / 1 °C
Hedviga
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd