Muž si to namieril cez Údolie smrti v žabkách. Má popáleniny tretieho stupňa

Muž si to namieril cez Údolie smrti v žabkách. Má popáleniny tretieho stupňa
Veronika Sádovská

Turistu z Belgicka hospitalizovali s popáleninami tretieho stupňa, ktoré utrpel v Údolí smrti v Kalifornii - jednom z najhorúcejších miest na zemi. Muž vraj pri prechádzke v rozpálených dunách prišiel o šľapky.

Muž vo veku 42 rokov bol minulý týždeň na turistike v Údolí smrti. Počas krátkej prechádzky v Mesquite Flat Sand Dunes stratil topánky. Teplota rozpálenej zeme bola oveľa vyššia ako teplota vzduchu v danom mieste, ktorá bola +51 °C. Rodina muža privolala pomoc a ďalší turisti ho odniesli na parkovisko.

Ako sa uvádza vo vyhlásení Národného parku USA (NPS), pre problémy s komunikáciou nebolo jasné, či turista v piesku stratil žabky, ktoré mal na sebe alebo či boli poškodené a nebol schopný ďalej pokračovať v chôdzi.

 

Popáleniny nôh 3. stupňa

Kvôli vážnym popáleninám na nohách sa strážcovia parku rozhodli 42-ročného Belgičana okamžite previezť do nemocnice. Pokúsil sa to urobiť vrtuľníkom, ale, ako neskôr vysvetlili, kvôli extrémne vysokej teplote nemohol vrtuľník bezpečne pristáť. Belgičana previezli do vyššej nadmorskej výšky a odtiaľ ho vrtuľník previezol do nemocnice v Las Vegas.

Táto situácia nastala takmer dva týždne po tom, čo v Údolí smrti v dôsledku extrémnych horúčav zomrel motorkár. Vtedy tam bolo nameraných +53 °C, čím bol prekonaný rekord zo 6. júla spred 17 rokov. Na druhý deň bolo namerané o jeden stupeň menej.

 

Extrémne teplo v Death Valley

Tento mesiac zaznamenalo Údolie smrti 20 dní s teplotami nad +49 °C píše CNN. Priemerná teplota v júli na tomto mieste na svete je však približne +47 °C. Rovnako tento rok v júli má na konte Národný park Death Valley aj deväť po sebe nasledujúcich dní, v ktorých teploty prekročili +52 °C, čo je najdlhšia séria takýchto dní v histórii záznamov.

Death Valley je bezodtokovej oblasti v Mohavskej púšti v južnej Kalifornii. Je to najväčšia takáto oblasť v Severnej Amerike, najsuchšie miesto na kontinente (v priemere tam spadne 50 mm zrážok za rok) a jedno z najhorúcejších miest na Zemi. V roku 1994 bolo vyhlásené za národný park USA. Zvoliť si preto vhodné oblečenie, obuv a dostatok tekutín na takúto náročnú turistiku je úplne kľúčové.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
15 °C / -2 °C
Lukáš
Zajtra
Jasno
17 °C / -1 °C
Kristián
Nedeľa
Jasno
16 °C / -3 °C
Vendelín
Pondelok
Jasno
16 °C / -4 °C
Uršuľa
Utorok
Jasno
17 °C / -4 °C
Sergej
Streda
Jasno
16 °C / -3 °C
Alojza
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd